Персийска поветица нацъфтя край Аспарухово


Персийска поветица нацъфтя край Аспарухово
Снимка: РИОСВ-Варна
19 Юни 2019, Сряда


Там се намира най-голямото находище на този защитен вид в България

Автор: Десант

Откритото през 2017 г. естествено находище на Персийска поветица (Convolvulus persicus) във варненския квартал Аспарухово е в активна фаза на цъфтеж, съобщиха от РИОСВ-Варна. От екоинспекцията уточняват, че към настоящия момент това е най-голямото находище на този вид в България, като популацията на защитеното растение е с висока плътност. 

С цел опазване на уникалното находище през 2018 г. са поставени ограждения и информационна табела, които запознават посетителите с вида на растението и със защитения му характер.

Персийската поветица е включена в Червената книга на България и в Приложение №3 от Закона за биологичното разнообразие.

Това е многогодишно тревисто растение с бяловълнести листа, късо вдървеняващо се коренище и бели фуниевидни цветове. Расте по крайморски пясъци, обикновено на места с просмукване на подпочвени води.

В България този вид се е срещал по морското крайбрежие при устията на реките Резовска и Камчия, залива Силистар и Дуранкулашкото езеро. След 1990 г. са наблюдавани само две субпопулации с не повече от 10 растения по крайбрежието край Дуранкулак, едната от които 5 години по-късно е изчезнала.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки