Вече МВР ще следи за спазването на „тихите часове"


Вече МВР ще следи за спазването на „тихите часове"
Снимка: Пресцентър на НФСБ
19 Юни 2019, Сряда


След двугодишната борба на Валери Симеонов и НФСБ срещу нарушителите, Законът за защита от шума в околната среда най-сетне бе приет

Автор: Десант

Народните представители приеха на второ четене Закона за защита от шума в околната среда, въвеждащ отдавна чаканите ред и контрол върху шума, създаван от различни източници. Той бе иницииран и подготвен от Валери Симеонов като вицепремиер и народните представители от НФСБ, и бе приет от Министерски съвет през май 2018 г., но отлежаваше в Народното събрание до днес, когато получи пълна подкрепа от страна на ГЕРБ, докато БСП и ДПС го бойкотираха. 

Двугодишната борба на НФСБ срещу нарушителите, създаващи шум, се увенча с успех, подчертаха народните представители от патриотичната формация.

На първо място, промените регламентират времето, през което абсолютно се забранява озвучаването на открити площи, зареждането на търговски обекти, озвучаването от пътни транспортни средства, плавателни съдове и строителни дейности. Въвежда се забрана за озвучаване в периода 14-16 ч. и 23-08 ч. А  за зареждането на търговските обекти забраната е от 22 ч до 08 ч.

Законът установява ред за определяне на работното време от общините за новооткрити обекти и такива, които сменят предназначението си. Изисква се задължително замерване от лицензирана лаборатория на нивата на шума в прилежащите помещения на многофамилни жилищни сгради и сгради със смесено предназначение, както и административен ред за получаване на заключение за съответствие.

Новото в закона е контролът върху спазване на т.нар. тихи часове да бъде възложен изцяло и единствено на МВР, както по отношение на обектите, създаващи шум, така и в случаите на външно озвучаване по повод на семейни, религиозни или други тържества.

В случаите на нарушаване на закона органите на МВР издават писмено разпореждане за незабавно прекратяване на озвучаването от нарушителите. При отказ за изпълнение на разпореждането -дейността на обекта се спира за срок от 3 дни, като това се обявява на видно място. Ако в рамките на една година бъде констатирано второ нарушение, принудителната административна мярка се налага за срок от 14 дни.

При отказ или по преценка на полицейските служители – те имат право на изземват и задържат веществени доказателства, свързани с озвучаването, т.е. озвучителната и музикална апаратура.

Законът увеличава санкциите на всички нарушители, като превишаването на граничните стойности на звука се санкционира и размера на санкцията достига до 12 хиляди лева.

При подадени жалби за заведения, нарушаващи закона, лаборатории на РЗИ извършват задължителни измервания на нивата на шума и при констатиране на превишаване на граничните стойности в съседни жилищни помещения се отменя становището за съответствие и се уведомява МВР и кмета на общината за налагането на санкции, в това число и затваряне на обекти. 

Законът разрешава в правомощията на кмета да издава предписания, актове и наказателни постановления за нарушителите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки