Милиони калинки плъзнаха из добричко село


Милиони калинки плъзнаха из добричко село
Снимки: ‎Михаил Златев‎, Фейсбук
19 Юни 2019, Сряда


Местните жители твърдят, че това се случва всяка година по това време

Автор: Десант

Милиони калинки летят и пълзят край добричкото село Българево – най-близкото населено място до нос Калиакра. На тази гледка се натъкнал член на фейсбук групата „АГРОФИТНЕС Овощарство Лозарство Зеленчуци", който публикува в социалната мрежа снимки от необичайното калинково стълпотворение.

Пред Михаил Златев‎, автор на статуса, местните жители са споделили, че това се случва всяка година за 2-3 дена по това време...



Други членове на групата коментират, че много калинки има и в сливенското село Ичера. Друг потребител пък допълва, че в чужбина ги купуват в торбички и си ги пускат в градините, за да унищожават въшките.

Прави впечатление, че въпросните калинки като окраска са малко по-светли от родните. Специалисти разясняват, че те са от азиатски вид, донесен в Европа и САЩ с цел растителна защита. Азиатската Harmonia axyridis носи също имената арлекинова калинка или просто... хармония.

Проф. Пламен Калушков, специалист по екология и опазване на екосистемите от БАН, цитиран в статия на списание „Осем" през май 2014 г., уточнява, че естественият вид за нашите земи – седемточковата калинка, има точно толкова на гърба си, докато азиатската й посестрима се среща в най-различни окраски. Цветът й се променя с възрастта, като младите са оранжеви и с времето стават червени. Има ги без черни точки, но и с цели 19 такива.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки