Човек може да бъде поразен от мълния, ако телефонът му е включен


Човек може да бъде поразен от мълния, ако телефонът му е включен
Буря над Загреб на 16 юни; Снимка: crometeo.hr
18 Юни 2019, Вторник


Вижте съветите на специалистите от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" за това как да се предпазим в лошо време

Автор: Десант

Човек може да бъде поразен от мълния, дори и ако носи със себе си електроника, включен телефон както и домашен любимец - всички те могат да привличат мълниите, предупреждават метеоролозите от Meteo Balkans. 

Новината от първия ден на тази седмица за убития от мълния младеж в София, потвърждава думите им. Загиналият млад мъж бе поразен от природната стихия, докато разхождал кучето си, което също стана жертва на буреносното време.

Във връзка с това, че и занапред синоптиците предвещават гръмотевични бури на много места в страната, от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" разпространиха съвети как да си осигурим безопасността в такива екстремни климатични условия.

Експертите съветват хората, които по време на гръмотевични бури и силни ветрове се намират сред природата,  да стоят далече от високите дървета. Ако има сух предмет, е най-добре да се седне върху него. Тези, които лошото време завари на открито, не бива да лягат и да докосват земята с ръце. Най-добрата защитна позиция е да се клекне и тялото плътно да се прилепи към ходилата. Главата да се наведе надолу и коленете да се притиснат до гърдите.

Велосипедистите пък трябва да слязат от колелото си и в никакъв случай да не докосват и хващат метални предмети, тъй като те привличат гръмотевиците.

Огнеборците съветват, когато гръм удари, да се отдалечим колкото е възможно повече от електропроводите за високо напрежение и да се стои настрана от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.

Оказва се, че най-подходящите места за подслоняване при гръмотевична буря са дълбоките пещери. Добре е да се застане най-малко на 3 метра навътре от входа, като се остави поне един метър свободно пространство около всеки човек. В никакъв случай не бива да се подслоняваме близо или под надвиснали скални маси.

В случай, че бурята е изненадваща и ни свари до река или езеро, специалистите съветват незабавно да излезем от водата и да се отдалечим. Ако пък сме с лодка или сърф в морето, бързо трябва да се насочим към брега.

„Когато се намирате в къща или на работното си място, трябва да изключите от електрическата мрежа телевизора, кабела от външната антена, компютъра и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци", предупреждават още пожарникарите.

Ако се пътува с кола, антената върху покрива или капака на автомобила трябва да бъде прибрана. 

В случай, че човек почувства изтръпване на части от тялото в резултат на ел. напрежение, незабавно трябва да легне на земята.

Експертите припомнят, че за защита от пряко попадане на мълнии се изграждат мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде периодично проверявана.

При смерч или необичайно силен вятър, които също са често явление по нашите ширини, трябва да се изключат токът, газта и водата. Също така да не се стои дълго време на открито, тъй като има опасност от падащи отломки и предмети от близките постройки. Заради това специалистите съветват гражданите да влязат в дома си и да затворят плътно вратите и прозорците.

Смерчът засяга най-често покривните конструкции и горните етажи. По преценка мазето на сградата може да се използва за убежище.

„Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда или подлез. Когато сте на път, спрете автомобила на открито място, далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Ако сте на полето или в планината - заемете ниски места и заслони", добавят още специалистите.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Георги Василев
18.06.2019 17:33:18
0
0
Не слушайте самозвани псевдо специалисти! Запомнете: Електрическият ток минава по най-малкото съпротивление! извън града е най-безопасно да се стои в автомобил, тъй като представлява т.н. "ФАРАДЕЕВ КАФЕЗ"! А и гумите са достатъчно голямо съпротивление по пътя на тока към земята! В града влезте в най-близката сграда на която видите мълниеотвод! Не насочвайте чадър нагоре и излезте от парковата зона!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки