Най-голямата болница в страната отбеляза 140-годишен юбилей


Най-голямата болница в страната отбеляза 140-годишен юбилей
Изложба на снимки с изгледи на болницата през годините
18 Юни 2019, Вторник


Историята на УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив бе представена с фотографска изложба и богато илюстрован алманах

Автор: Десант

С грандиозен спектакъл – форум в пловдивския Драматичен театър УМБАЛ „Свети Георги“ отбеляза 140 години от основаването си.

Поздравителни адреси, цветя и подаръци бяха изпратили държавни и обществени институции, лечебни и висши учебни заведения от цялата страна.


Гостите на 140-годишнината на УМБАЛ "Свети Георги"

По случай празника болницата издаде и богато илюстрован алманах, включващ историята, настоящото състояние и състав на всички звена, както и фотографии от всеки етап от развитието на най-голямата болница в страната – от основаването й до наши дни.

За празничната атмосфера на годишнината с изпълненията си допринесоха цигуларката Йолина Чолакова и певицата Невена Цонева.

Основана на мястото на лазарета от Руско-турската освободителна война, който се е помещавал в три бараки с 30 легла в местността под Хълма на доблестта (Джендем тепе), днешната УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД започва своето летоброенето като първата българска гражданска болница на 1 май 1879 г.

140 години тя е най-голямата болница в страната. Разполага със 1536 легла и 2694 души персонал, от които 653 са лекари, а 925 са специалисти по здравни грижи.

В последните години средният годишен брой на болните, които се хоспитализират за активно лечение, надхвърля 80 000.

В клиниките и отделенията на болницата се оказва денонощно спешна и неотложна амбулаторна, стационарна и консултативна помощ при заболявания и травми и лечение на населението от Южен Централен регион на България, включващ пет административни области: Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Хасково и Смолян.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки