Стават ли излишни пощите и колко пощенски станции ще бъдат закрити у нас


Стават ли излишни пощите и колко пощенски станции ще бъдат закрити у нас
Снимка: Яна Славянска
18 Юни 2019, Вторник


Промени в Закона за пощенските услуги обричат малките населени места под 800 жители да останат без „Български пощи"

Автор: Дина Харизанова

Пощенските станции в населени места с под 800 жители ще бъдат закрити, предвижда гласуваната единодушно на първо четене в парламента промяна на Закона за пощенските услуги, която бе внесена от Министерския съвет на 11 април тази година.

Според предвидените изменения, ще има най-малко една стационарна пощенска станция в населените места с население от 800 до 15 000 жители; най-малко две стационарни пощенски станции в населени места с население над 15 000 жители и най-малко по една стационарна пощенска станция на всеки следващи 20 000 жители.

В момента „Български пощи" имат мрежа от 2979 пощенски станции в страната, от които 638 са в големите градове, но 1500 са в селища с под 800 жители, обяви шефът на пощите Деян Дънешки при разглеждането на законопроекта в транспортната комисия на Народното събрание.

Според мотивите на вносителите, промяната на броя и на разположението на част от стационарните пощенски станции (терминът „стационарни пощенски станции“ в законопроекта заменя досегашния „пощенски служби“) в големите градове няма да повлияе на съществуващата мрежа в малките населени места, където „Български пощи“ ЕАД е единствен оператор, предоставящ пощенски услуги.

Факт е обаче и сега, че в много от българските села пощенските клонове са хлопнали врати. Дали защото затънтените населени места се обезлюдяват ударно и в тях просто не са останали адресати, които да получават пощенски пратки. Или просто електронните имейли и все по-достъпните съобщения, разменяни по телефонна, т.нар. месинджъри, избутват в ъгъла на историята досегашните книжни писма, които заедно с пликовете и марките ще бъдат затрупани от праха на забравата. А пък вездесъщите частни куриери разнасят аламинут всякакви пакети до най-отдалечените точки на планетата, което прави все по-демоде изпращането на колети чрез българските пощи...

„Оптимизирането на броя на част от градските пощенски станции представлява резерв за намаляване на разходите на дружеството" - разкриват в крайна сметка правителството, опитвайки се да убедят българският потребител, че това нямало да се отрази на качеството на предоставяните услуги. 

Ще поживеем, ще видим, както казват руснаците...



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки