От днес започва Русалийската седмица, бъдете внимателни


От днес започва Русалийската седмица, бъдете внимателни
17 Юни 2019, Понеделник


Според народните вярвания на Свети дух душите на покойниците, пуснати на Великден, се прибират

Автор: Силвия Горанова

В понеделник след Петдесетница е празник, посветен на Светия дух. На иконите той се изобразява като гълъб. Според народните вярвания на този ден душите на покойниците, пуснати на Великден, се прибират. Жените носят на гробищата орехови листа, които разстилат върху гробовете, за да направят сянка на мъртвите от оня свят.

В храмовете се отслужва тържествена литургия и вечерня. Свещениците хвърлят орехова шума като символ на слизането на Светия дух над апостолите. След службата „синорниците“ се обикалят с икони и хоругви, за да се предпази реколтата от градушки и пожари.

В народните представи от Велики четвъртък до Свети дух душите на всички мъртви са на свобода по земята. Ходят обикновено по цветята, по дърветата. На Свети дух се прибирали и затваряли чак до идната година на Велики четвъртък, когато се отварят небесните двери.

Народът ни нарича празника Духовден. Денят се почита и като празник на рода.

От този ден започва Русалийската седмица, считана за особено опасен период. Тогава идват русалийките, които според народно поверие били душите на млади удавници, които прелитали отвъд Дунав във вид на бели и жълти пеперуди. Затова има забрани и обредни действия, характерни за тази седмица.

За да се предпазят от нечистите сили, през тези дни хората носят пелин, лепка или орехова шума в дрехите си, защото вярват, че русалийките бягали от тях. Закачат пелин и по вратите и прозорците на къщите, разстилат го и по пода.


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки