Преди век: Жълтата гостенка шетала най-много в Айтоско


Преди век: Жълтата гостенка шетала най-много в Айтоско
Снимката е илюстративна
17 Юни 2019, Понеделник


Най-малко от охтика пък умирали в Лом

Автор: Дина Харизанова

Туберкулозата е една от най-древните болести, познати на човечеството. Тя е  опасно и труднолечимо инфекциозно заболяване. Преди откриването на антибиотиците и БЦЖ ваксината е била една от най-смъртоносните болести изобщо. Днес около милион и половина души по света умират годишно с тази диагноза.

Допреди Освобождението Жълтата гостенка причинявала ежегодно смъртта на около 15 000 души, а броят на болните надхвърлял 200 000 човека.

България и днес е една от страните в Европа, където въпреки разпространената задължителна ваксинация туберкулозата се среща обезпокоително често.

Интересна статистика откриваме сред пожълтелите страници на в. „Казанлъшка искра“. Дописка в старата газета информира, че тогавашната  Дирекция за народно здраве е направила през 1920 г. изследване за смъртността от офтика, както преди век са наричали белодробната туберкулоза, в 40 български града.

От него става ясно, че на първо място по смъртност от Жълтата гостенка се нарежда Айтос с 36,6 на 1000 души умрели. Най-малко смъртни случаи пък са регистрирани в Лом – 14,5 на хиляда.

На едно от последните места – 36-то, е Казанлък, с 15,6 на 1000 починали от невярната болест.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки