Днес в Сърбия се печатат книги, в които се полагат основите за бъдещи териториални претенции


Днес в Сърбия се печатат книги, в които се полагат основите за бъдещи териториални претенции
15 Юни 2019, Събота


Вижте какво още се казва в декларацията, разпространена от участниците на конференция в Брезник, посветена на Ньойския диктат и съдбата на хората от двете страни на Сръбско-българската граница 

Автор: Десант

Както вече съобщихме, в Брезник се проведе Регионална конференция на тема: „Ньойския диктат и съдбата на хората от двете страни на Сръбско-българската граница (1919 – 2019)“.

В паузата между двете заседания бе открита фотодокументалната изложба „Погромът в
Босилеградско 15-16 май 1917 г.“




Организаторите и участниците във форума приеха Декларация, която ще бъде връчена на официалните институции. Тук публикуваме пълния й текст:

„На 27 ноември 2019 г. ще се изпълнят 100 години от подписването на Ньойския договор, с който за България завърши Първата световна война. По форма той представляваше диктат, а в същността си беше жестока саморазправа с българския народ и стремежите му за национално обединение.

Вместо да намери справедливо решение на противоречията между европейските народи, довели до кръвопролитната война, Парижката „мирна“ конференция се превърна в пиршество на победителите, в което правото на силата възтържествува над силата на правото.

Начертаните тогава в парижкото предградие Ньой граници безжалостно разсякоха българското национално землище, българският народ беше натоварен с непосилни репарации, а българската държава окована със сурови клаузи. В Западните покрайнини граничната бразда не раздели само един народ, тя раздели села, семейства и роднини, като отвори живи рани в сърцата и душите на хората от двете страни на сръбско-българската граница, които са живи и до днес.

Ньойският диктат обаче не целеше само да отслаби България и българите, той имаше за цел да ги унижи морално и да им вмени чувство за вина. Неслучайно датата, на която бе подписан, умишлено съвпадна с Деня на победите – бойният празник на Българската армия, прославящ нейния последен победен ден в Сръбско-българаската война от 1885 г. (15/27 ноември).

Със същата реваншистка цел тогава беше създадена и легендата за „българските насилия“ в Поморавието, която се превърна в сръбска държавна стратегия, политика и пропаганда, насочена срещу България, от която обаче най-много страдаха българите в Западните покрайнини.
Вместо да се укроти и затихне с времето, в последните години тази политика се възражда с нова сила в Сърбия.

Във връзка с честванията на 100-годишината на Първата световна война тя се превърна в трайна антибългарска кампания, увенчана с канонизирането през 2017 г. от Архиерейския събор на Сръбската православна църква на т. нар. „Сурдулишки мъченици“.

Днес в Сърбия се печатат и разпространяват книги, в които със задна дата и с фалшиви факти не само се клеветят и злепоставят България и българите, но и се полагат основите за бъдещи териториални претенции с измислици за сръбско население в Трънския и Брезнишкия край. И това се прави във време, когато Сърбия заявява желание за евроинтеграция и търси подкрепата на България!

Като имаме предвид всичко това, а също и изнесените в Регионалната конференция в Брезник нови исторически свидетелства и съвременни факти, членовете на Обществения съвет и участниците в конференцията апелираме към българските държавници и политици да не дават безусловна подкрепа за евроатлантическата интеграция на Сърбия, а да настояват за незабавно преустановяване на антибългарската кампания.

Като член на НАТО от 2004 г. и на Европейския съюз от 2007 г. и като фактор на мира и стабилността на Балканите, България в лицето на нейните държавни и политически лидери не само е в състояние, но и е длъжна да направи това. 

С настоящата декларация се обръщаме и към българския народ с апел за подкрепа и солидарност с българите от Западните покрайнини в духа на нашия национален девиз „Съединението прави силата“!"


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
GRAZDANIN
18.06.2019 10:33:31
0
0
PO SASHTIJT NACHIN DEISTVAT I KOMINTERNOVSKITE SARBOMANI V MAKEDONIJ!KOETO POKAZVA,CHE
TAZI ANTIBALGARSKA PROPAGANDA SE RAKOVODI OT EDIN TZENTAR!BALGARIJ KATEGORICHNO TRJBVA DA
SE PROTIVOPOSTAVI NA TEZI ISTORICHESKI FALSHIFIKATZII I OTKRITO DA ZAJVI SHE SHTE BLOKIRA PRISAE
DINJVANETO IM V EVROPEISKIJT SAJUZ,AKO NE SPRAT S TAZI PROPAGANDNA PRAKTIKA I POLITIKA!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки