Обновяват с европейски заем варненския зоопарк


Обновяват с европейски заем варненския зоопарк
Снимка: varna-zoo.com
14 Юни 2019, Петък


Реконструкцията цели да промени остарялата концепция на бетона и асфалта, използвана в строителството на клетките през 60-те и 80-те години на миналия век

Автор: Десант

Варненският зоопарк ще бъде реконструиран и обновен с помощта на заем от 1,2 мил. лева. Споразумението между община Варна, Регионален фонд за градско развитие АД и Ескпресбанк АД бе подписано на 14 юни.

Заемните средства са част от финансовия инструмент Фонд за градско развитие Север, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ и предоставен с помощта на Фонд на фондовете.

Реконструкцията цели да промени остарялата концепция на бетона и асфалта, използвана в строителството на клетките в зоопарковете през 60-те и 80-те години на миналия век и да създаде условия, които  осигуряват лично пространство и необходимата социална среда на обитателите.

Във варненския зоопарк на площ от над 23 декара се отглеждат 400 броя животни, сред които и някои защитени видове, включени в списъка на Международния съюз за опазване на природата и в Червената книга на Република България.

Текущите условия за отглеждане на животни, които зоопаркът предлага, не съответстват на европейските и национални норми. Амортизираната инфраструктура, въпреки периодичните ремонти, не позволява да се предложи качествена, съвременна услуга на посетителите и адекватна грижа към обитателите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки