Царските конюшни в столицата продължават да се рушат


Царските конюшни в столицата продължават да се рушат
13 Юни 2019, Четвъртък


Обещанието на министър Боил Банов да направи художествена галерия или музей в най-голямата от сградите и до днес си остава неизпълнено

Автор: Десант

Столична община вече месеци наред настоятелно изисква от Министерство на културата да обяви сградите на бившите Царски конюшни в центъра на София за недвижима културна ценност с категория от „национално значение“ с цел те да бъдат опазени и съхранени, но подчинените на министър Банов така и не предприемат необходимите действия в тази насока, алармират от сдружение „Зограф“.

Само след месец се навършва една година от избухването на зловещия пожар, при който една от най-големите сгради в Царските конюшни изгоря почти изцяло, след като покривът й се запали по тъмна доба. За всичките тези изминали месеци след пожара чиновниците в Министерството на културата и в Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) така и не намериха време, за да „задвижат“ и да доведат най-сетне до успешен завършък процедурата по предоставянето на статут на паметник на културата от „национално значение“ на този знаков исторически обект, подчертават от гражданското сдружение.

Като естествен резултат от проявеното чиновническо безхаберие, Царските конюшни продължават да се саморазрушават, много от прозорците в сградите на комплекса направо липсват и съвсем не е изключено поради тази явна безстопанственост и пълна разруха много скоро там отново да избухне опустошителен пожар, причинен от неизвестен извършител, посочват от сдружение „Зограф“.

„Спасяването на тази знакова старина винаги е било от изключително значение за паметта на София, но и за паметта на България. Това е национална светиня“, каза неотдавна пред медиите заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов.

Спасяването на бившите Царски конюшни обаче изглежда не е приоритет за екипа на министър Банов, щом чиновниците в културното ведомство и експертите от НИНКН така и не предприемат реални действия за опазването на този емблематичен архитектурен ансамбъл, с което де факто го обричат на гибел, допълват от гражданското сдружение.

Не се изпълни, уви, и обещанието на министър Боил Банов да поиска от МВР най-голямата сграда от Царските конюшни, за да бъде направен в нея един сериозен музей или една голяма художествена галерия, констатират с огорчение от сдружение „Зограф“.

Към днешна дата държавните служители в културното министерство вече се готвят за дългите си платени летни отпуски и хич не им е до тревожното състояние на някогашните Царски конюшни, но въпреки това те не бива да забравят за ангажимента си да предоставят най-сетне на този архитектурен комплекс статут на паметник на културата от национално значение, отбелязват от гражданското сдружение.


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Кво ни баламосват?
14.06.2019 03:38:06
0
0
А къде е инфото, данните и Дебата? Въпросите??? Кво ни баламосват. И царските конюшни и лъжите и т.н....и басчи... и т.н... Художествената стратегия на лъжите....
1
50% субсидии!!!
14.06.2019 03:35:10
0
0
В ЕС - селскостопанското производство е субсидирано около 50%!!!!!!!!!!!!! Стопаните. Гърция, Македония - ок. 25-30% субсидии. У нас - нищо!!!! Лъжливи, лъжливи и злонамерени и т.н... 50% субсидии!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки