Депутатът от НФСБ Христиан Митев с номинация за награда от „Икономика на светло“


Депутатът от НФСБ Христиан Митев с номинация за награда от „Икономика на светло“
13 Юни 2019, Четвъртък


Мотивите на АИКБ за отличието са свързани с внесения от него законопроект за изменение в чл. 37, ал. 2 от Закона за счетоводството

Автор: Десант

Депутатът от Националени фронт за спасение на България (НФСБ) и зам.-председател на правната комисия в парламента Христиан Митев е номиниран като един от 4-те фииналисти в категория „За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата“ в конкурса за годишните награди на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) „Икономика на светло“.

Мотивите на АИКБ за номинацията на Митев са свързани с внесения от него законопроект за изменение в чл. 37, ал. 2 от Закона за счетоводството. Предложените от него промени в закона инициираха обсъждания, които доведоха до приемане на промени, по смисъла на които 3 637 микропредприятия - акционерни дружества и командитни дружества с акции, от 1 януари 2019 г. се освобождават от задължителен одит на годишните финансови отчети.

Те бяха натоварени с неприсъща и неизискваща се от европейските регулации административна и финансова тежест, а именно - задължителен одит на финансовите отчети. Това означаваше за тези предприятия допълнителен разход на време, средства и човешки ресурси, без никаква практическа полза както за тях, така и за бюджета.

Направените нормативни промени значително облекчиха административната тежест и елиминираха ненужни разходи за този кръг задължени лица. Извършената промяна на Закона за счетоводството пряко подобри бизнес средата в България, обясняват от АИКБ.
 
Церемонията по награждаването ще се проведе на 1юли в „София Хотел Балкан“.

Целта на ежегодния и добил вече широка популярност и признание конкурс е да открои стимулиращи примери за успехи в борбата с неформалната икономика и да отличи водещи институции и личности с активна позиция и принос в ограничаването на сивата икономика.

Наградите са част от цялостната дейност на АИКБ за повишаване обществената нетърпимост към неформалната икономика, поощряване предприемането на активни действия в тази посока и популяризиране градивната роля на бизнеса в обществото за подобряване на социално-икономическата среда.

Призът „Икономика на светло“ и тази година ще се присъди в три категории:

За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата.

Присъжда се на държавна/общинска администрация или на нейни представители за предлагането/въвеждането на нормативен акт или административна практика, които водят до ефективно ограничаване на сивия сектор и подобряване на бизнес средата.  

За личност или организация, допринесла за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция.

Присъжда се на личност, НПО, научна организация, компания, която има задълбочени изследвания по темата, постоянни и активни медийни изяви, или е генерирала предложения за промени в законови актове и/или административни практики и т.н.

За журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформалната икономика.

Припомняме, че през 2018 г. голямата награда бе връчена на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който по това време бе вицепремиер по икономическата и демографска политика. От високата си държавническа позиция той постигна огромни резултати по отношение на изветляване на сенчестия бизнес в туристическия бранш и най-вече в най-големия български черноморски курорт Слънчев бряг.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки