Високотехнологични линейки ще дежурят край „Маказа”


Високотехнологични линейки ще дежурят край „Маказа”
Снимка: Wikimapia
13 Юни 2019, Четвъртък


В края на седмицата на граничния пункт се очаква засилен трафик

Автор: Десант

Високотехнологични мобилни единици за напреднала диагностика и терапия ще дежурят и ще оказват помощ при инциденти по пътя за „Маказа”. Доставката им е част от проект „Получаване на спешна/ежедневна медицинска помощ чрез насърчаване на иновациите в трансграничния регион Гърция – България“, информира 24rodopi.com.

Центърът за спешна медицинска помощ в Кърджали ще получи две мобилни единици, които са оборудвани по последна дума на техниката. Освен за трафика по пътя за ГКПП „Маказа-Нимфея” мобилните единици ще бъдат ползвани за обслужването на населението в цялата област при спешни повиквания. Това съобщи за медиите директорът на Спешна помощ д-р Атанас Митков

Той подчерта, че първият специализиран автомобил ще бъде на разположение на спешните медици в Кърджали. Той ще бъде оборудван с: електрически аспиратор; авариен и транспортен вентилатор за професионална употреба в спешни медицински услуги и болници; транспортна система за наблюдение и дефибрилация на пациента с функция телемедицина; автоматична електромеханична система за компресия на гръдния кош и др.

Втората мобилна диагностична единица е със задвижване 4Х4 . Тя ще бъде базирана във филиала на ЦСМП в Кирково. Оборудването й е почти  аналогично на първата.

Междувременно от Главната дирекция „Гранична полиция" предупредиха, че в края на седмицата се очаква засилен трафик през граничния пункт „Маказа", затова се препоръчва гражданите да използват другите пунктове при възможност.

Засиленият трафик се очаква предвид началото на активния туристически сезон.

Данни от предходни години сочат, че най-завишена ще е интензивността на пътникопотока именно през този пункт, тъй като той е най-често използван от румънските граждани, тръгнали за почивка в южната ни съседка.

Очакванията са автомобилите през „Маказа" да се увеличат два пъти, а пътниците - три пъти в сравнение с обичайния трафик.

Гранична полиция е предприела мерки за осигуряване на достатъчен брой служители за своевременна обработка на преминаващите граждани, но инфраструктурата на пункта е ограничена.

Освен това, в резултат от намаления брой гръцки полицейски служители вместо 4 трасета, работят 2 - по едно на изход и на вход. Очаква се образуване на колони от турски, румънски и български автомобили, основно на изход от страната.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки