От МЗХГ успокояват: България не произвежда и не разрешава продажбата на ГМО семена


От МЗХГ успокояват: България не произвежда и не разрешава продажбата на ГМО семена
Снимката е илюстративна
12 Юни 2019, Сряда


Вижте отговорът на земеделското ведомство по повод публикация в „Десант"

Автор: Десант

България не произвежда и не разрешава пускането на семена на пазара, които са ГМО, но във всички случаи запазва изискването за етикетиране. По този начин може да осъществява контрол и да осигури адекватна информация на крайния клиент, за да могат да бъдат предотвратени волни или неволни продажби на такива семена  на територията на страната.

Това се казва в писмо до „Десант", изпратено от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), във връзка с нашата публикация Министерството на земеделието разреши тихомълком търговията с ГМО семена в страната.

В отговора, който получихме от Дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ при земеделското ведомство се посочва, че „Съмненията  в обществото са провокирани от това, че  в НАРЕДБА № 3 от 28 март 2019 г. на МЗХГ за условията и реда за получаване на разрешения за лица, които предлагат на пазара семена, предназначени за научни цели или селекционна дейност, и семена, предназначени за демонстративни и/или производствени опити, разрешените за целта количества в зависимост от растителните видове, опаковката и етикетирането на семената, този текст е нов".

От министерството отбелязват, че в Раздел V „Опаковане и етикетиране на семената“ от Наредбата, чл. 17, ал. 2, т. 11  „думите „генетично модифициран сорт“, когато сортът е генетично модифициран“  е съществувал в старата наредба от 2007 г. и се включва и в новата такава през 2019 г. непроменен. Това е общоприложимо изискване на Европейския съюз, семената, съдържащи ГМО, да бъдат етикетирани.  Самият текст дава възможност за изясняване на съществуващите правила и не е врата за разрешаване, отглеждане и използване на ГМО на територията на България.

„Настоящият текст в Наредбата защитава българските потребители. Предотвратява се възможността семена, разрешени по реда на тази наредба в друга държава членка на ЕС, да достигнат българския пазар и да бъдат предлагани на него.  Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) поддържа на сайта публичен регистър на разрешенията, издадени по реда на Наредбата , от който е видно , че те не са генетично модифицирани" - категорични са от МЗХГ.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
GRAZDANIN
12.06.2019 11:18:40
0
1
OT MINISTERSTVOTO NA ZEMEDELIETO DA OBARNAT SERIOZNO VNIMANIE NA PREPARATITE I TOROVETE ,
KOITO SE VNASJT ,ZASHTOTO OT NJKOLKO GODINI VECHE,,MONSANTO,,E SOBSTVENOST NA ,,BAYER,,!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки