Историческият музей във Варна проследява историята на хляба и виното от древността до наши дни


Историческият музей във Варна проследява историята на хляба и виното от древността до наши дни
11 Юни 2019, Вторник


Акцент в изложбата е копието на едно от най-прочутите тракийски съкровища – Боровското

Автор: Десант

На 14 юни, от 16.00 ч., в зала „ЮГ“ на Археологическия музей във Варна ще бъде открита изложбата „Хлябът и виното - от древността до наши дни“. Тя е част от поредицата ежегодни тематични експозиции на Регионален исторически музей в морския град.

В нея, чрез разнообразни експонати от колекциите на музея, изображения и откъси от стари текстове, се проследява историята на хляба и виното от дълбока древност до наши дни.

В изложбата са представени разнообразни археологически артефакти: керамични съдове, хромели, печати за хляб и т.н. Има и различни предмети, свързани с българския традиционен бит, с Православието и фолклорните вярвания и ритуали.

Чрез различни предмети и документи се проследява историята на хляба и виното и през светския ХХ в. - както темата за промишленото производство, така и  ролята им в ежедневния живот.

Акцент в изложбата е копието на едно от най-прочутите тракийски съкровища – Боровското. Сребърният сервиз за ритуално пиене на вино е забележителен със своята украса, разказваща в образи за богатата и тайнствена религия на траките. Съкровището е любезно предоставено за изложбата от Регионален исторически музей – Русе.

Посетителите могат да разгледат изложбата до края на септември.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки