Без пържени храни, миди и фабрично приготвени кебапчета в детската градина


Без пържени храни, миди и фабрично приготвени кебапчета в детската градина
Снимката е илюстративна
11 Юни 2019, Вторник


Вижте какво предвижда още новата Наредбата за здравословното хранене на децата

Автор: Десант

Забранява се приготвянето и предлагането на пържени храни, торти, вафли и бонбони в детските градини, домовете за деца и детските лагери. Това предвижда Наредбата за здравословното хранене на децата, които са на възраст от 3 до 7 години, качена за съгласуване на сайта на здравното министерство.

Според новите текстове в менюто на малчуганите трябва да има седмично поне три вида пресни плодове и пресни зеленчуци, айран без добавена сол и конфитюри с екстра качество. Не бива да им се дават обаче миди, раци и калмари. От морските дарове се допуска единствено консумацията на риба.

Досега правилата за здравословно хранене в детските заведения позволяваха прием на пържени храни, както и на торти, пасти, сладкиши, вафли и бонбони до два пъти седмично. 

В проекта за нова Наредба се предлага нова група храни, наречени добавени мазнини, която включва растителни и млечни масла, а приемът на мазнини се ограничава до между 25 и 35 процента от енергийната стойност на храната. Подобни ограничения има за захарта - до 10 процента от стойността на храната, и за солта - до 4.5 грама на ден.

Според новите текстове децата трябва да консумират пълнозърнести продукти поне 5 пъти в седмицата, да ядат конфитюри и мармалади само с екстра качество, сирене, кашкавал и извара - само от краве мляко, а месото да няма тлъстини и да не е обработено по друг начин, освен охладено.

Няма да се допускат фабрично приготвени кайма, кюфтета и кебапчета. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки