Проф. Пламен Павлов гневен на предложението за общо честване на Гоце Делчев


Проф. Пламен Павлов гневен на предложението за общо честване на Гоце Делчев
11 Юни 2019, Вторник


Приемам го не само като стандартна провокация от страна на Северна Македония, но и като нещо изключително обидно

Автор: Десант

Предложението за общо честване на Гоце Делчев на 7 октомври е обидно, абсурдно и позорящо светлата памет на героя. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод споровете между България и Северна Македония около личността и делото на Гоце Делчев и общите чествания на паметта му.

„Аз го приемам не само като една стандартна провокация, на каквито сме се нагледали и наслушали последните повече от 50 години, но и като нещо изключително обидно. Апелирам към колегите от българската част на комисията в никакъв случай да не правят компромиси с историята“, заяви той.

Според него не трябва да има усмирителен тон от наша страна и разбиране, че историците от Северна Македония са притискани и са им промити мозъците.

„За обикновените хора в Македония антибългарската пропаганда може би е дала някакво отражение и то не върху всички. В едноутробната ни Република Северна Македония има достатъчно много хора, които имат българско самосъзнание. Ако за обикновените е възможно да са заблудени, да не са наясно, за хората, които работят с документи, с книги, които участват в научни дискусии, е абсолютно недопустимо да не знаят, че Гоце Делчев е българин. Не става дума за някаква абстрактна обща историябалканска, християнска, а за обща българска история и за нищо друго", подчерта Павлов.

"Така е поне до 1991 г., както казах и за стотици хора в Македония историята ни е обща и днес. Обща ни е литературата, изкуството – всичко ни е общо. Апелирам да се проявява принципност и неотстъпчивост при подобни коминтерновски, пропагандни тези, които ни връщат във времето на Тито, на Сталин и Димитров. Очевидно в Македония и то хора от интелигенцията и по-млади колеги не само, че не са се отърсили от „черната магия“ на македонизма, а продължават да бъдат нейни проводници. И то на такова междудържавно равнище при един ясен, категоричен договор за добросъседство и приятелство“, коментира проф. Павлов.

Той приветства позицията на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Според него тя точно и категорично е заявила, че не само историците, но и никой българин няма да се съгласи върху подобно ругателство върху историята и върху една такава светла българска личност, каквато е Гоце Делчев.



1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
11.06.2019 14:57:43
0
0
EDINSTVENITE DATI ZA OBSHTO CHESTVANE MOGAT DA BADAT :DENJT NA BRAKOSACHETANIETO NA AL.
MAKEDONSKI S BALGARSKATA PRINTZESA ROKSANA OT BALG/K-BAKTRIJ!I ZASELVANETO NA BALGARITE
V OBEZLJUDENATA OT CHUMNATA EPIDEMIJ RIMSKA/ROMEISKA PROVINTZIJ MAKEDONIJ,STANALO SAS
SAGLASIETO NA RIMSKIJT IMPERATOR I S NADEZDATA DA SE IZPOLZVAT BALGARITE,KATO,,VOINISHKO NAS
ELENIE PRI EVENTUALNA OTBRANA NA IMPERIJTA OT DRUGI PLEMENA I NARODI!TOVA E STANALO MNOGO
PREDI IDVANETO NA ASPARUX I NEGOVITE BALGARI I SAZDAVANETO NA DUNAVSKA BALGARIJ!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки