След ремонта на железния път между София и Елин Пелин влаковете ще хвърчат с 200 км/ч


След ремонта на железния път между София и Елин Пелин влаковете ще хвърчат с 200 км/ч
Снимка: Пресцентър на МС
11 Юни 2019, Вторник


При изпълнението на проекта ще бъдат реконструирани 6 моста и ще се построят 17 нови надлези и подлези

Автор: Десант

Премиер, вицепремиер и няколко министри: на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на финансите - Бойко Борисов,  Томислав Дончев, Росен Желязков и Владислав Горанов, инспектираха полагането на нов железен път по отсечката София-Елин Пелин.

Железопътната отсечка е част от жп линията София-Пловдив. С изграждането на този и другите участъци ще се постигне намаляване на времето за пътуване между София и Пловдив до 1 час и 10 минути, уточняват от пресцентъра на Министерския съвет.

Също така ще се създаде възможност придвижването на хората от крайградските зони към София и обратно да се поеме от жп транспорт в тясна връзка с градския транспорт, основно метрото. Това ще даде удобна алтернатива на над 3000 човека от Елин Пелин, Казичене, Искър и др., които ежедневно пътуват с автомобилите си към София.

При изпълнението на проекта ще бъдат реконструирани 6 броя мостове, ще се премахнат прелези и на тяхно място ще се построят 17 нови надлези и подлези. В 6 гари ще се модернизират пероните за улеснен достъп на гражданите и лицата с намалена подвижност.

Проектът се финансира по Механизма за Свързана Европа и е на обща стойност 133 млн. лв., от които 113 млн. лв. безвъзмездна помощ от ЕС и 20 млн. лв. национално съфинансиране.

В строителството  на трасето са ангажирани 6-7000 души, стана ясно от думите на транспортния министър Росен Желязков. След завършването на отсечката влаковете по нея ще се движат със 160-200 км/ч. В този програмен период се работи по рехабилитацията на 30 жп гари.

​По-късно министър-председателят и придружаващите го лица направиха оглед на приемното здание на гара Пазарджик. Ремонтът бе финансиран по Оперативна програма „Транспорт“ на стойност 3,63 млн. лв., от които 3,085 млн. лв. са от ЕС. Той е завършен за 9 месеца в периода януари-септември 2014 г.

Преди началото на проекта през гарата са минавали 231 000 пътници годишно. След модернизацията на гарата и на жп отсечката Септември-Пловдив броят на пътниците е нараснал на 260 000 души. 

​След това премиерът и министрите направиха оглед на извършените строителни дейности в отсечката Скутаре-Оризово в района на гара Белозем. Тя е част от проекта „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, фаза2“.

В този участък са напълно подновени 28 км. жп линия. Изградени са шумозащитни и предпазни стени в гара Маноле и Белозем и едно пешеходно пресичане с осигурен достъп за лица с намалена подвижност. Контактната мрежа е изцяло нова.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки