Медената лимонада с кримски чай за Еньовден на остров Света Анастасия


Медената лимонада с кримски чай за Еньовден на остров Света Анастасия
Снимка: Община Бургас
11 Юни 2019, Вторник


За първи път тази година там ще се проведе фестивал, посветен на билките, наречен „Биле фест"

Автор: Десант

За първи път тази година на остров Света Анастасия край Бургас ще се проведе фестивал, посветен на билките, наречен „Биле фест". 

Повече от 50 участника ще се представят в събитието с билки и здравословни храни, лечебни екстракти и мехлеми, като ще покажат и автентичните начини за приготвянето им. В допълнение посетителите ще се запознаят с народни ритуали за плодородие и здраве.

Съпътстващата художествена програма ще възкреси силата на празника Еньовден, отбелязван по нашите земи още от древността. Специалисти от близо и далеч ще забъркат целебни билкови отвари, а от островната пещ ще бъде изваден топъл хляб, замесен с квас, билки и зеленчуци.

Свое запазено място в програмата ще има и кримският чай - билка, която расте на Света Анастасия.

Производителите лично ще представят на гостите своята козметика с билкови продукти и морски водорасли.

Посетителите ще могат да си закупят на острова разсад за билки, красиви сувенири и бижута, изработени с билки, цветя и български шевици.

За да е истински празнично и българско настроението по време на „Биле фест", ансамбъл „Странджа" ще заплени публиката с фолклорни танци и песни, както и с ревю на народни носии и традиционни български облекла от миналото.

В островния музей ще бъде подредена изложба на странджански шевици. Мелодии на флейта в изпълнение на възпитаници на НУМСИ „Панчо Владигеров" ще добавят неповторима романтика на събитието.

Най-малките гости на острова ще се забавляват в творчески работилници за сапуни и сувенири от ароматни билки.

В кухнята на ресторант „100 години назад" подготвят специално меню със супа от коприва, лапад и слез. Мидите ще са с дафинов лист и пресен девесил, а пилешкото с пресни картофки ще е подправено с мащерка, риган, и босилек. Екипът на острова ще представи хита на лято 2019 - медената лимонада с кримски чай и свежа мента. 


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки