Тийнейджър от Пловдив готвил терористичен акт в последния учебен ден


Тийнейджър от Пловдив готвил терористичен акт в последния учебен ден
Снимка: dir.bg
08 Юни 2019, Събота


Вижте как бе предотвратен той

Автор: Десант

При съвместна операция на МВР, ДАНС и прокуратурата преди два дни в Пловдив е задържан ученик, подготвял терористичен акт под тепетата.

При обиските са открити различни компоненти на несглобена бомба. Над 14 килограма взривно вещество е подготвил ученикът за самоубийствения атентат, който, за щастие, бе осуетен. Той е смятал да се самовзриви с т.нар, тръбна бомба, използвана от някои терористи в САЩ. Същото вещество е било използвано за атентатите в Белгия и Франция, както и на летището в  Сарафово. Там количеството на веществото е било значително по-малко -  2,5 кг, съобщи на пресконференция заместник-главният прокурор Иван Гешев.

15-годишният младеж е бил вербуван след разговори в интернет. Там е добавен към секретен чат на Ислямска държава. У него, освен множество самоделни бомби с пирони, е открито и знаме на терористичната организация.

„Открити са две устройства, едното в процес на изготвяне. В пластмасов съд той е смесил веществото с пирони", коментира още Гешев.

Той сглобил бомбата за 7-8 дни. Признанието направил по време на беседа с психолози. В началото момчето твърдяло, че просто има интереси към химията. Смесило само общодостъпни вещества, за да осъществи атентата.

Ученикът от елитната гимназия в Пловдив е бил облъчван с видеоклипове и литература.  Тийнейджърът смятал да взриви огромна бомба самоделка на обществено място в последния учебен ден. Негови близки и съученици усетили, че става нещо нередно и сигнализирали службите. В четвъртък младежът е задържан.

Българските служби работят със свои колеги от чужбина, за да стигнат до самата групировка.

„Това, което можем да кажем е, че става дума за класически случай на вербуване и радикализиране. Принципно, така наречените вербовчици са най-ценния капитал на една терористическа организация. Те струват повече от петрола и златото. Точно поради тази дейност, която развиват и резултатите, които постигат, явно са доста добре подготвени за това, с което се занимават.

Това дете е било обект на, може би, година обработка от професионалист в тази насока. Няма да казвам какво е показвано на детето, за да вижда и да свиква. В някакъв момент за себе си е решило да приеме исляма. Тази процедура, която момчето е предприело не покрива изискванията за приемане на друга религия, но в случая важното е какво той си мисли", каза още Гешев.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки