На Еньовден под Мадарските скали ще оживеят древни ритуали и обреди


На Еньовден под Мадарските скали ще оживеят древни ритуали и обреди
08 Юни 2019, Събота


Вижте какво ще преживеят посетителите на четвъртото издание на ежегодния Национален средновековен събор „Магическата Мадара”

Автор: Десант

На 22 и 23 юни – Еньовден, на територията на НИАР „Мадара” ще се проведе четвъртото поредно издание на ежегодния Национален средновековен събор „Магическата Мадара”.

В подножието на Мадарските скали до сърцето на Мадарския конник и тази година ще бъде положена шепа пръст от Старите български земи.

Посетителите ще могат максимално да се доближат до средновековния начин на живот, бит, традиции, облекло, кухня, занаяти, воинско снаряжение и въоръжение, характерни за средновековието по нашите земи.

Сакрални обичаи за Еньовден, ритуали за лятното слънцестоене, мистичен барабанен ритъм и конски тропот. Стрелба с лък и конна езда. Заповядайте, вкусете магията на Мадара, на Еньовден небето се отваря!

Мадара от хилядолетия е сакрално място за обитателите на района. Скалите и водата тук са свещени и магически за праисторическите хора, траки, римляни, българи езичници, християни и мюсюлмани. Тук се преплитат пътищата на религии, народи и култури. А Еньовден, древен празник на лятното слънцестоене, губи дирите си в предисторически времена, съчетал в себе си християнство и езичество.

Във връзка с него ще бъдат възстановени и изпълнени ритуали и обреди – народни, християнски и езически, връщайки ни към корените ни, съхранили ни като народ.

Пред скалния релеф ритуално ще бъде поставена шепа пръст с посланието „Така както се събира земята ни, така да се съберат и всички българи по света“.

През цялото време на събора посетителите ще могат да се потопят в бита и традициите на старите българи и съседните нам ромеи, да научат за хладното историческо оръжие, да стрелят с лък по мишена, да опитат конна езда и да се запознаят със средновековната традиционна кухня.

Гостите на събора ще се запознаят с традиционните занаяти от средновековието – плъстарство, грънчарство, монетосечене и металопластика, изработване на брони, шлемове и защитно въоръжение, дървообработка и др.

Организатори на събитието са: Регионален исторически музей – Шумен и обектът от структурата му Национален историко-археологически резерват „Мадара”, Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол” – Варна.


В категории: Добри Вести , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки