Рибите по света и у нас, които се „хранят" с пластмасови отпадъци


Рибите по света и у нас, които се „хранят" с пластмасови отпадъци
Снимки: Интернет
07 Юни 2019, Петък


Те се срещат масово по азиатските брегове, но вече доплуваха и до нашите ширини

Автор: Дина Харизанова

В края на май край бургаския плаж се появи осемметрова риба, която „поглъща" пластмаса. Артинсталацията бе напълнена със стотици пластмасови бутилки, събрани от мобилните центрове за отпадъци в морския град.


Снимка: gramofona.com

Създадена за фестивала „Рециклирай с фантазия“, тя ще остане на постоянно място в близост до сърф базата на северния плаж в Бургас

Нейна посестрима пък изплува на плажа в бургаския квартал Крайморие.



Оказва се обаче, че те не са родно изобретение, а подобни рибни съоръжения за събиране на пластмасови отпадъци отдавна съществуват и по други брегове по света. 

Може би първата такава риба се появява край Арабско море, на плажа Малпе, Мангалуру, в индийския  щат Карнатака. Тя е наречена Йоши. А после подобна своеобразна скулптура се пръква и в друг курорт в Индия - Малпи Бийч.



Скоро след това друга подобна риба извисява снага на остров Бали. Тя се сдобива с името Гоби. 



Роднина на Гоби се появява тази пролет и на Филипините



А всъщност „Гоби" е названието на проект на учителката по английски език във виетнамския град Да Нанг Сара Фийлд.  Дългата брегова ивица на Виетнам е задръстена с пластмасови отпадъци и затова Сара предлага по нея да се наредят гигантски бамбукови кошчета във формата на риба, в които да се събира ненужната пластмаса. Лозунгът на кампанията е „Хранете с пластмаса Гоби, а не океана".                            



Как тази прекрасна азиатска инициатива е достигнала до Бургаския залив историята мълчи. Все пак е добре да се знае, че не е made in Bulgaria, а идва у нас от по-източните ширини. Дано все пак пластмасовият боклук по нашите златни пясъци да остане в доста по-малки количества, отколкото по бреговете на Азия, където неговият мащаб вече граничи с екокатастрофа!


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки