Сградата на Центъра за подводна археология в Созопол става публична държавна собственост


Сградата на Центъра за подводна археология в Созопол става публична държавна собственост
Снимка: ЦПА
05 Юни 2019, Сряда


Центърът е най-старото учреждение от своя тип в Източна Европа и представлява първата подобна институция, работеща активно в Черноморския басейн

Автор: Силвия Горанова

С решение на Министерски съвет от днес се променя статутът на имот, управляван от Центъра за подводна археология в Созопол, като от частна държавна собственост той става публична държавна собственост. 

В едноетажната сграда със застроена площ 830 кв. м се намират офисите, работилницата, фондохранилището и помещенията за работа на археологическите екипи на ЦПА и се съхранява геофизичното, водолазно и техническо оборудване.

Тя се използва единствено в пряка връзка с дейността на Центъра.

***

Центърът за подводна археология (ЦПА) е български държавен културен институт, самостоятелно юридическо лице на бюджетна издръжка към Министъра на културата на Република България.

Основните задачи на института са свързани с опазването, проучването, и документирането на културното наследство под вода в български териториални води и българската изключителна икономическа зона в Черно море, както и във вътрешните водни басейни на Република България.

Центърът за подводна археология дава експертни становища по искане на държавни органи и структури във връзка с опазване на подводното културно наследство на Република България.

От своето основаване през 1978 г. ЦПА е базиран в гр. Созопол. Центърът е най-старото учреждение от своя тип в Източна Европа и представлява първата подобна институция, работеща активно в Черноморския басейн.

През 40-годишната история на ЦПА, неговите изследователи и специалисти са ангажирани активно с проучването и опазването на подводното културно наследство на България. ЦПА е домакин на първия в света научен форум по морска история и подводна археология – международния симпозиум „THRACIA PONTICA“ и развива интензивна теренна проучвателска дейност.

Центърът играе решаваща роля за това, Р. България да бъде една от първите държави, ратифицирали Световната конвенция на ЮНЕСКО за опазване на подводното културно наследство от 2001 г. Световната конвенция на ЮНЕСКО за опазване на подводното културно наследство и поддържа активни контакти с редица партньорски институции в България и чужбина.

Към днешна дата ЦПА развива широка изследователска дейност. Той разполага със собствени плавателни съдове, снабдени с модерна геофизична апаратура и разчита на екип от опитни специалисти, гарантиращи осъществяването на широк спектър от интердисциплинарни научни и научно-технически дейности на вода.

Центърът за подводна археология в гр. Созопол е водещият български партньор в морския археологически проект Black Sea MAP – най-голямата морска археологическа експедиция, провеждана някога Black Sea MAP.


В категории: Новини , Общини , История , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки