В Белоградчих откриха паметник на Димитър Списаревски


В Белоградчих откриха паметник на Димитър Списаревски
Снимка: Пресслужба Община Белоградчик
04 Юни 2019, Вторник


В града се намира родният дом на майката на летецът изтребител, извършил първия въздушен таран в историята на българската авиация

Автор: Десант

В центалната градска част на Белограадчик, пред сградата на пощата, тези дни бе открит паметник на Димитър Списаревски.

Летецът изтребител, извършил първия въздушен таран в историята на българската авиация, е роден на 16 юли 1916 г. в Добрич, но след окупацията на Южна Добруджа от Румъния, заедно със семейството си се преместват в балканския градец и живеят в родната къща на майката Елисавета Списаревска в Белоградчик.

Тук капитан Димитър Списаревски съзрява като характер, учи в прогимназията и години наред след преместването на семейството в София, многократно задълго се завръща.

През 1943 г. поручик Списаравски е произведен посмъртно в чин капитан като на майката му е връчен указът на Н.В. Цар Симеон II за награждаването на сина й посмъртно и с най-високото българско бойно отличие – „Кръст за храброст“ и орден.

Робърт Хенри Ренър, единственият оцелял от сваления американски бомбардировач, докато е в болницата, моли да се види с майката на Списаревски, за да ѝ предаде своите лични медали и ордени,  в знак на дълбоко уважение пред подвига и родолюбието на нейния син.

На откриването присъстваха ученици от клуб „Млади възрожденци“ към Младежкия дом, народни представители, полковник Георги Свтославов Димитров от Белоградчик с 40 годишен стаж в авиацията, арх. Миломир Богданов, както и Васил Василев от Общо български Комитет „Васил Левски“.

Паметникът с мраморно-гранитно българско знаме и с официалния портрет на героя от 1943 г., е направен с усилията на арх. Миломир Богданов – изп. секретар на комитет „Криле на нацията“ и на Боянския клуб „Проф. д-р Божидар Димитров“, каменоделеца Димитър Антов и с добрите заслуги на пунктовия началник на комитета в Белогрдчик Ванчо Стаменов Иванов. В изграждането на възпоменателния знак е вложен много безвъзмезден труд, скромни народни дарения и подкрепа от кмета на община Белоградчик инж. Борис Николов, изтъкват от общинския пресцентър.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки