За какви цени на тока и парното се договори КЕВР


За какви цени на тока и парното се договори КЕВР
04 Юни 2019, Вторник


От 1 юли цените тръгват рязко нагоре

Автор: Десант

Средно за страната топлоподаването трябва да поскъпне с 4,5%, като най-скъпо ще струват топлата вода и парното в Разград  - с увеличение от близо 18%, и в Габрово – с близо 13%. Това стана ясно при обсъждането на увеличението на цените на топлото и електроенергията от 1 юли, съобщава Нова ТВ.

Според омбудсмана Мая Манолова покачване на цените е неосновано и несправедливо спрямо българските граждани като се има предвид, че последното увеличение беше през октомври миналата година. Оттогава цената на природния газ не се е увеличавала на международните пазари, така че основание за повишаване няма.

Омбудсманът посочи още, че продължава да намалява произведеното и разпределеното количество топлоенергия, увеличават се загубите и намаляват ремонтите по инфраструктурата на топлоенергията.

Скокът на цената на тока се очаква да бъде 3,5%. Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че ако трябва да се изпълнят желанията на ЕРП-тата, то скокът трябва да е от 50%, но това няма как да се случи и затова вероятно предложението ще бъде прието.

Сметките показват, че електричеството може да поскъпне най-много в Югоизточна България с малко над 3,5%, като за ЧЕЗ и „Енерго Про” увеличението ще бъде съответно с 3,5% и 3,4%.

Новите цени на парното и тока трябва да влязат в сила от 1 юли, а в края на този месец се очаква КЕВР да вземе окончателно решение.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки