6 месеца условна присъда за мъж, държал археологически предмети в дома си


6 месеца условна присъда за мъж, държал археологически предмети в дома си
Снимката е илюстративна
03 Юни 2019, Понеделник


Става дума за фибули, пръстен, плочки от пръстени и др.

Автор: Десант

След одобрено от съда споразумение, постигнато с Окръжна прокуратура – Плевен, осъдиха мъж за държане на археологически предмети, които не са регистрирани по надлежния ред.

П. С. се е признал за виновен за това, че от неустановена дата до 31.10.2018 г. в помещения, прилежащи към частен дом в гр.Червен бряг, обл. Плевенска, държал археологически предмети, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред – съгласно Закона за културното наследство и съгласно Наредба № Н-3/03.12.2009 г. за реда за извършване на идентификация и за водене на Регистъра на движимите културни ценности.

Става дума за фибули, пръстен, плочки от пръстени – бронзови, римски ІІ-ІІІ в., плочки от пръстени, части от обеци – бронзови, средновековни, ключ-пръстен, бронзов, късна античност, дръжка от култово ножче – късна античност, острие от култова брадвичка – бронз, бронзова епоха, прешлени за вретено – каменомедната епоха, акустична чашка, керамична – късноантична, IV-VI в., остриета от ножове, железни – късноантични и ранно-средновековни, тежести за стан – каменно-медна епоха 4900-3800 пр. Христа, елементи от култова триъгълна масичка – ранна каменно-медна епоха, култура „Вадастра“ и други артефакти, всички на обща стойност 1478 лева.

На обвиняемият е наложено наказание 6 месеца лишаване от свобода, което на основание чл.66 от НК е отложено с изпитателен срок от три години и пробационна мярка – периодични срещи с пробационен служител за времето на изпитателния срок.

Споразумението има последици на влязла в сила присъда.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки