Готови за ваканция: Няколко основни правила при пътуване в чужбина


Готови за ваканция: Няколко основни правила при пътуване в чужбина
31 Май 2019, Петък


Избягвайте тези няколко грешки и ще си спестите не само главоболия, но и ще имате една прекрасна и безпроблемна почивка

Автор: Десант

Сезонът на дългите ваканции наближава и всеки очаква с нетърпение лятото, за да се отдаде на заслужена почивка. Какви грешки да не допускаме и на какво да обърнем внимание, за да имаме приятна и безпроблемна почивка, разказват от онлайн туристическа агенция eSky.

Подгответе се предварително

Често забравяме да „проучим“ мястото, на което отиваме, а това може да ни изиграе лоша шега. Не забравяйте да проверите задължително визовия режим, ако летите до дестинация извън Европейския съюз. Има държави, в които макар и по-скъпо, можете да издадете визата си и на летището, при влизане в страната, но има и такива, в които това е невъзможно.

Не забравяйте да проверите и валидността на документите си за самоличност. Хубаво е винаги да имате документ, валиден поне 6 месеца напред от датата на пътуването ви.

Подгответе се и с най-важните телефонни номера на мястото, на което отивате – полиция, спешна помощ, номер на посолство.

Пазете личните си вещи

Колкото по-посещавана е една дестинация, толкова по-голяма вероятност има на най-оживените места и забележителности да има хора, дошли с цел кражба от туристите. Не се изненадвайте от табелите, предупреждаващи да се пазите от джебчии. За да си гарантирате спокойствие и сигурност, не оставяйте вещите си без надзор и бъдете по-внимателни. Още по-добре е, ако не носите много пари в брой и скъпи бижута, които да привличат вниманието и да изкушават недоброжелателите.

Поинтересувайте се за валутата

Хубаво е винаги, когато пътувате, да плащате с местната валута – така излиза най-изгодно, а и не навсякъде може да се плаща с карта. Добър вариант е да смените пари предварително, но ако не сте го направили, проверете какъв горе долу е курсът и обменяйте валута само в банки или в лицензирани обменни бюра, за да избегнете опит за измама. Можете да ползвате и банкомат, но при всички случаи се поинтересувайте каква комисиона ще ви бъде удържана

Застраховайте се

Не приемайте застраховката като излишен разход, от който да спестите. Застраховката е важна част от пътуването и в случай на нужда, може да ви спести изключително много средства. Поинтересувайте се предварително какво точно обхваща, какви права ви дава и в какви случаи не важи.

Запознайте се с местните правила

Дали можете да влезете в храма с обувки или трябва да се събуете? Можете ли спокойно да пиете алкохол на улицата или е забранено? Има правила, които всеки турист следва да спазва, за да не обиди местните хора и да не прави лошо впечатление, или още по-зле – да наруши законите на страната, в която се намира.

Спазвайте тези прости правила и ще си спестите не само главоболия, но и ще имате една прекрасна и безпроблемна ваканция, съветват експертите от eSky.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки