Безплатни прегледи за пушачи в цялата страна


Безплатни прегледи за пушачи в цялата страна
30 Май 2019, Четвъртък


От Министерството на здравеопазването съветват и тези, които употребяват на т.нар. бездимни цигари, също да изследват белите си дробове

Автор: Десант

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюнопушене. В тази връзка от Министерството на здравеопазването, съвместно със Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“, организира безплатни прегледи за пушачи в цялата страна.

Организаторите съветват и тези, които употребяват на т.нар. бездимни цигари, също да изследват белите си дробове, тъй като попадат в рисковата група на хората, податливи на на хронични респираторни заболявания.

Кампанията и тази година е съвкупност от инициативи за повишаване осведомеността за отрицателното въздействие на тютюна върху здравето на белите дробове на хората, като причина за развитието на рак и хронични респираторни заболявания, съобщават от Националната здравна инспекция.

Пак на 31 май, от 11,00 ч., в сградата на Министерството на здравеопазването ще се проведе пресконференция, в която ще участват зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова и ръководителят на Офиса на СЗО за България д-р Скендер Сила.

Денят традиционно ще бъде отбелязан в редица градове на страната от партньорите на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. – регионални здравни инспекции, общини, неправителствени организации и учебни заведения.

Министерство на здравеопазването напомня, че всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето през цялата година. Това може да стане в някой от 28-те кабинета за консултиране и отказване от тютюнопушенето (ККОТ) в регионалните здравни инспекции в областните градове на страната.

Повече информация може да получите на Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето 0700 10 323.


В категории: Новини , Здраве

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Нели Дякова
03.06.2019 08:13:26
0
0
Чудесна инициатива
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки