Река Дунав се оказа пълна с антибиотици и други лекарства


Река Дунав се оказа пълна с антибиотици и други лекарства
Снимка: Shutterstock
30 Май 2019, Четвъртък


Голямо е замърсяването с медикаменти и на много други реки по света

Автор: Десант

Учени от университета в Йорк проведоха първото по рода си изследване на водите в някои от големите реки в света. Проби са взети общо от 71 водоема. Те са изследвани за наличието в тях на 14 вида антибиотици. Резултатите от проучването са публикувани в „Гардиън", а авторите разказаха подробно за работата си на ежегодната европейска конференция на Обществото за екологична токсикология и химия на околната среда SETAC в Хелзинки.

В 65 процента от пробите е установена висока концентрация на антибиотици, а в 80% - други лекарствени препарати. 

Като най-опасни от тази гледна точка се оказват пакистанските реки.

В над половината от реките в Африка - 55%, е открит ципрофлоксацин. Този антибиотик се използва широко при лечението на бронхит, пневмония и други инфекции. В азиатските реки пък доминира 
лекарството за диабет от втори тип - метформин.

Дунав се оказва, че е най-препълнената с лекарствени средства европейска река, а в Темза, която минава за една от най-чистите реки на Стария континент, са намерени пет вида антибиотици.

Изследването още веднъж доказва, че околната среда оказва влияние върху устойчивостта на патогенните организми към антибиотиците. За решаването на този проблем учените са категорични, че е необходимо да се пристъпи към грамотно пречистване на замърсените води. Също така нужни са инвестиции в изграждането на инфраструктура от пречиствателни съоръжения и пречистване на отпадните води.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки