На 28 май отбелязваме Ден на парковете в България


На 28 май отбелязваме Ден на парковете в България
Снимка: НП „Централен Балкан"
28 Май 2019, Вторник


Това са територии, обявени с цел да се защитят и запазят области със специфична биологична, естетична и културна дейност

Автор: Десант

За 20 път на 28 май отбелязваме Ден на парковете в България. Традицията тръгва от 24 май 1909 г., когато в Швеция са създадени първите девет национални парка. Европейската федерация на националните и природни паркове EUROPARC обявява 24 май за Европейски ден на парковете, а през 1999 г., Генералната Асамблея на Европейските паркове го обявява официално за „Ден на парковете“. 

У нас с решение на Министерство на околната среда и водите, също от 1999 г., като Ден на парковете в България е определена датата 28 май.

В нашата страна са обявени 3 национални парка – Пирин, Рила и Централен Балкан, и 11 природни парка – Беласица, Българка, Витоша, Врачански Балкан, Златни пясъци, Персина, Рилски манастир, Русенски Лом, Сините камъни, Странджа и Шуменско плато.

Този ден привлича общественото внимание към значението на националните и природните паркове - територии, обявени с цел  да се защитят и запазят области със специфична биологична, естетична и културна дейност.

28 май е ден и на Национален парк „Централен Балкан“ - една благословена от природата земя, съхранена през вековете и до днес от хората, които мислят, милеят и се грижат за нея.

Дирекция Национален парк „Пирин” ще отбележи празника с ден на отворените врати в Посетителския информационен център в Банско. На 28 май посетителите ще имат възможността да научат повече за най-стария национален парк в България, за историята на неговото създаване, за характеристиките му като природен обект, както и за богатия растителен и животински свят.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки