За пръв път пред публика: Изложба представи снимки от личния архив на Николай Хайтов


За пръв път пред публика: Изложба представи снимки от личния архив на Николай Хайтов
25 Май 2019, Събота


Поводът е 100-годишнината от рождението на големия български писател и родолюбец 

Автор: Здравец Хайтов

Ретроспективна фотоизложба във връзка със 100-годишнината от рождението на академик Николай Хайтов е подготвена от Фондация „ПАМЕТ” съвместно с художника-фотограф Иво Хаджимишев в "Дом Борис Христов" в Пловдив.

Експозицията представлява автентичен разказ в черно бели фотографии от личния архив на писателя, ни отвежда в онзи приказен и вълшебен свят на неговите „Диви разкази”, заквасен с маята и духът на родното място, изстрадан в детските и ученическите години, престърган в митарстванията и лесовъдските несгоди в Родопа, Рила и Пирин планина.



В този житейски водовъртеж, в срещите с невероятните характери и чешити на онова първично време, се раждат и неповторимите герои на „Диви разкази”. Именно те , реалните хора от Родопите, описани от писателя на гърба на снимките, увековечени и запечатени на фотографиите, са прототипите на голяма част от разказите.



Известна е слабостта на Николай Хайтов да се вглежда в стари и архивни снимки, за да достигне до душевния мир на фотографираните, с техните  настроения, пориви  и житейски съдби. Неведнъж, вглъбяването му в тази негова страст и отдаденост, с помощта на  творческото му  въображение и писателски нюх, се превръщат в есе, разказ, пиеса или филм.

Така правеше Николай Хайтов, но ще съумеем ли ние  днес, гледайки същите черно бели фотографии от неговия архив,  да стигнем до него и неговата душевност, до неговите тревоги и въжделения? Всеки един от нас може поне да опита и както казва самият автор „...за да може една работа да се разбере, трябва да си я видял  и отпред, ама и отзад!”.



Фондация „Памет”, предложи на днешните млади творци да онагледят усещането и докосването до безспорния шедьовър на късия разказ и да пресъздадат своя поглед и своя прочит на „Диви разкази”. Тяхното виждане ще бъде също част от изложбата, а защо не и основа на едно ново издание на „Диви разкази”, илюстрирано от тях.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки