ЦИК с важни разяснения за машинното гласуване


ЦИК с важни разяснения за машинното гласуване
23 Май 2019, Четвъртък


Към момента имаме регистрирани 2575 наблюдатели за евровота, съобщи говорителят на ЦИК Таня Цанева на редовния брифинг на комисията

Автор: Десант

Няма да се извършва контролно ръчно преброяване на хартиените разписки от машинното гласуване на изборите за европейски парламент на 26 май, съобщиха от ЦИК.

"В края на изборния ден няма да се прави такова преброяване, но то може да бъде направено, когато се отнесат резултатите в Районната избирателна комисия. Ако има разминаване или съмнения в резултатите от машинното гласуване, тогава ще бъдат изброени разписките от машинното гласуване", обясни говорителят на ЦИК Таня Цанева. Тя подчерта, че комисията обмисля на следващите избори да се извършва проверка на случаен принцип за съответствие на разписките и финалния протокол, излязъл от машината за гласуване.

Преди дни пък омбудсманът Мая Манолова изпрати писмо до ЦИК, с което алармира за опасения на граждани относно възможни проблеми при произвеждане на машинното гласуване и отчитането на резултатите от него.

Към момента имаме регистрирани 2575 наблюдатели за евровота, съобщи говорителят на ЦИК Таня Цанева на редовния брифинг на комисията. Тя обясни, че наблюдателите представляват 14 НПО.

Отказано е на една фондация да бъде наблюдател, тъй като законът не позволява това.

"В днешния ден директорите на лечебни заведения, специализираните институции, плавателните съдове и местата за изтърпяване на наказания ще трябва да уведомят общинската администрация и да предадат списъците на хората, които се намират там и имат право да гласуват на 26 май", напомни още Таня Цанева.

Тя уточни, че до 25 май партиите могат да регистрират в РИК своите застъпници, както и да представят списъци на представителите си в съответната РИК.

Към момента в ЦИК са постъпили 60 сигнала и 26 жалби.

Във връзка с жалба срещу клип на партия, в която се използва оръжие срещу управляващите, Цанева уточни, че клипът е на личната "Фейсбук" страница на кандидат от кандидатска листа.

"Бих могла да добавя, ако представлява интерес за вас. Съгласно Изборния кодекс са осигурени средства по медийни пакети за тези политически субекти, които не получават държавна субсидия и са регистрирани в ЦИК - това са шест партии, шест коалиции и шест независими кандидати.

"Към момента имаме одобрени 84 договора, на стойност 569 134 лева", обясни тя.

Попитана как гражданите могат да си проверят в кои секции ще има машинно гласуване, Цанева посочи, че на интернет страницата на ЦИК има пълен списък с всички 3000 секции, със съответните адреси, улици, училища и всеки може да провери дали в неговата секция има машинен вот.

Таня Цанева съобщи, че днес на страницата на ЦИК ще бъдат публикувани окончателният брой секции и списъка на избирателите.

Все още избирателите не са ориентирани какви са числата за преференцията, призна тя. И припомни правилата.

"Задължително е да се отбележи първо квадратчето, т.е. политическият субект, партия, коалиция или независим кандидат, след което може избирателят да отбележи в кръгчетата своя фаворит от съответната кандидатска листа. Само със син химикал и само със знака V или X", обясни Цанева.

От ЦИК припомниха какво може и какво не може да се прави в деня за размисъл, преди изборите на 26 май. Забранена е предизборната политическа агитация, а резултатите от социологическите допитвания по повод на изборите не могат да бъдат огласявани под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден и по време на изборния ден, преди края му в 20:00 часа. Началото на изборния ден е 7 часа сутринта, а краят му е в 20 часа вечерта.

След приключване на гласуването трябва да се сложи и втори печат, за да е валидна бюлетината, напомни Таня Цанева от ЦИК.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки