Качеството на розовия цвят тази година се очаква да е лошо


Качеството на розовия цвят тази година се очаква да е лошо
23 Май 2019, Четвъртък


Вижте какви са причините

Автор: Десант

Късна, къса и лоша откъм рандеман и качество на розовия цвят кампания, очакват розопроизводителите от Казанлъшки регион.

Тази година розоберът започва с около десетина дни по-късно от предходни години, изтъкна пред  Радио Стара Загора доц. Ганка Баева, директор на Института по розата и етеричномаслените култури в Казанлък.

„Студената пролет, дъждовете и рязкото повишаване и след това понижаване на температурите  са предпоставки  розовият  цвят да не може да разцъфти качествено, което се отразява и на рандемана и качеството на розовото масло“, коментира доц. Баева и допълни, че в момента най-наболелият въпрос е за намирането на розоберачи.

Що се отнася до пазарите и повечето насаждения през последните години, факт е, че все още има около 300 кг непродадено розово масло, каза доц. Баева.

„В Турция, Иран и в други страни също има доста производство на розово масло, което конкурира нашето, въпреки че нашето е по-качествено от тези в другите страни, но има конкуренция. Според мен може би трябва розовият цвят да се изкупува само с документ за произход на суровината, с доказателство за собственост или наем за площите, върху които се гледат розите, за да може да има някакъв контрол и да не се увеличават площите без да се знае кой, къде, какво прави.", допълва доц. Баева.

По последни данни около 45 хиляди декара са градините у нас с маслодайна роза. Почти половината от тях са в Казанлъшко.

Източник: БНР - Стара Загора


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки