Екшън с малко мече, покачило се на високо дърво във Витоша


Екшън с малко мече, покачило се на високо дърво във Витоша
Снимката е илюстративна
23 Май 2019, Четвъртък


Към момента броят на мечките в тази планина е над 15, като числеността им ежегодно се увеличава

Автор: Десант

Четиримесечно мече, вероятно отделило се от майка си, е открито в началото на седмицата в понеделник вечерта около 20 ч. в частен двор на необитаема къща в с. Кладница, в района на „Държавно ловно стопанство Витошко-Студена”.

За този любопитен случай съобщава директорът на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) инж. Дамян Дамянов, който заедно с горски служители от териториалното поделение на предприятието реагират веднага на подадения от местни жители сигнал.

Мечето, намерило подслон в двора на къщата, се покатерва на оградата, след което се озовава на близкия бор на височина около 15 метра.

Горските служители сигнализират РИОСВ-Перник, полицията и пожарната. Предприемат се всички предохранителни мерки по спасяване на мечето, като се осигурява периметър, за да не се стресира то.

С падането на нощта обаче хората са изтеглени. Час и половина след полунощ термокамерите за наблюдение заснемат как рунтавият малчуган слиза от дървото и поема към гората.

Служители на „ДЛС Витошко-Студена” са продължили и в следващите дни да дежурят на място, за да проследят дали ще има повторно явяване на мечето. Специалисти коментират, че то не би могло да оцелее само, ако не успее да открие майка си.

Мечките са част от екосистемата на Витоша, припомнят ловни експерти. По техни наблюдения и на база заснетото от фотокапаните към момента броят на мечките в планината е над 15, като числеността им ежегодно се увеличава.

Самото село Крадница, край което се разиграва екшънът с малкото мече, е стартова точка за туристически маршрути към витошките върхове: Селимица, Острица и Черни връх. В неговото землище се намира бившата резиденция Студена, сега ловно стопанство, в което се срещат много диви животни – елени, диви свине, мечки и др.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки