Корабът „Радецки” вече няма разрешително за круизи в козлодуйското пристанище


Корабът „Радецки” вече няма разрешително за круизи в козлодуйското пристанище
Снимка: НИМ
20 Май 2019, Понеделник


Нужни са 220 хиляди лева за неотложния ремонт на историческата светиня

Автор: Десант

Ако в екипа на министър Боил Банов са патриоти и родолюбци, културното ведомство спешно трябва да отпусне 220 хиляди лева за неотложния ремонт на историческия параход „Радецки”, за да може единственият плаващ музей у нас и на Балканите да продължи да прави едночасови круизи в акваторията на козлодуйското пристанище и да приема посетители, заявяват от Сдружение „Словеса“.

Разрешителното за плаване на кораба – музей „Радецки“ изтече през април 2019 г. и оттогава той вече няма право да извършва кратки  пътувания  при  подходящи метеорологични  условия в акваторията на козлодуйското пристанище.

За  задължителния технически преглед (така нареченото доково освидетелстване) и за неотложния ремонт на плавателния съд, който се свързва с подвига на Ботев и четата му, са необходими по прогнозни изчисления поне 220 хиляди лева, напомнят от Сдружение „Словеса“ .

Ангажиментът да финансира ремонта и да спаси тази наша национална светиня е преди всичко на Министерство на културата – от 2004 г. Музеят „Параход „Радецки“ е филиал на Националния исторически музей (НИМ), посочват от Сдружение „Словеса“. Нещо повече - от 1982 г. той е и със статут на национален музей, допълват от гражданското сдружение.

Само след броени дни – на 2 юни, предстои да отбележим 143 години от величавия подвиг на Христо Ботев и неговата чета. Надяваме се в навечерието на тази така важна дата, когато при включени сирени и със сведени глави отдаваме всенародна почит към паметта на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, Министерството на културата (МК) вече да е превело по сметките на НИМ необходимите за ремонта на кораба – музей „Радецки“ средства, изтъкват от Сдружение „Словеса“.

През последните няколко месеца в инициативата за набиране на средства за спасяването на историческия кораб се включиха и много родолюбиви българи, но се налага и културното ведомство да внесе своя съществен принос в патриотичната кауза, подчертават от сдружението. Убедени сме, че от бюджета на МК спокойно и без проблем могат да се заделят пари за ремонта на легендарния „Радецки“, тъй като самото ведомство разполага с достатъчно голям финансов ресурс и не е минало в строг режим на икономии и пестене, изтъкват от гражданското сдружение.

От „Словеса" отбелязват, че само преди броени дни например цяла делегация от чиновници на културното ни министерство бяха командировани в Италия за сметка на българския данъкоплатец за коктейла в чест на откриването на българския павилион на 58-то международно Биенале във Венеция, който се помещава в двореца „Джустиниан Лолин“, построен през XVII век.

Австрийският параход „Радецки“ е построен през 1851 г. в корабостроителницата „Обуда“ в Будапеща. На 29 май 1876 г. четата на Христо Ботев завладява парахода и го принуждава да спре на българския бряг при с. Козлодуй, откъдето се насочва към Врачанския Балкан, за да се бие за свободата на България. Оригиналният „Радецки“ е нарязан на скрап през 1924 г., а за съжаление България по различни причини е пропуснала историческия шанс да се сдобие с него.

През 1966 г. е построено точно копие на легендарния параход със средства, събрани от 1 200 000 български деца. Той е пуснат на вода през 1966 г. в памет на 90-годишнината от гибелта на Ботев. От 1982 г. корабът е със статут на национален музей. Намира се на вечен пристан в Козлодуй в специално изградено за него място.

Музеят „Параход „Радецки“ е изцяло свързан с живота и делото на Ботев, с трагичната му гибел, както и с неговата чета. С годините се е превърнал и в национална светиня. „Радецки“ е и единственият пътуващ параход - музей на Балканския полуостров и в България. На борда му могат да се качват до 100 пасажери, те имат възможност да разгледат и музейната експозиция, в която са ценни реликви като знамето на Ботевата чета, униформи на Ботеви четници, последните писма, писани от войводата Христо Ботев от борда на парахода и интересни експонати от епохата, припомнят от  Сдружение „Словеса“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки