В Бургас ще обучават гимназисти в специалност „Електрически превозни средства“


В Бургас ще обучават гимназисти в специалност „Електрически превозни средства“
Снимката е илюстративна
18 Май 2019, Събота


Приемът ще е след авършен 7-ми клас

Автор: Десант

Професионалната гимназия по транспорт в Бургас предлага на своите ученици обучение в най-модерното и търсено от автомобилната индустрия направление, свързано с диагностика, ремонт и поддръжка на хибридни и електрически автомобили.

Новата специалност - „Електрически превозни средства“, стартира от учебната 2019/2020 г. и в нея ще се изучава всичко, което касае контрола, диагностиката и ремонта на автомобили с автономно електрическо или хибридно задвижване.

В последните години интересът към тази специалност нараства осезаемо. С изучаването на електрически превозни средства ПГ по транспорт ще осигури най-съвременното професионално образование на своите възпитаници, в съответствие с актуалните потребности на пазара на труда и с най-новите тенденции за развитие на сектора.

Електрическият е конвенционален автомобил, в който вместо двигател с вътрешно горене и резервоар за гориво се използва електромотор и батерия. В последните няколко години повечето утвърдени авто- и мото производители включват такива модели в своята гама - електромобили, електромобили с удължен пробег и зареждащи хибриди.

Конкуренцията в бранша нараства много бързо в две основни посоки - намаляване разхода на електроенергия и на гориво. Тези автомобили не са фундаментално различни от конвенционалните, но като всяка нова технология имат своите особености и изискват специиално подготвени кадри.

Учениците, които изберат да се обучават в новата специалност, ще придобият редица професионални компетенции, включващи познаване и работа със специфични инструменти и специализиран софтуер за контрол, диагностика и ремонт на автомобили с автономно електрически или хибридно задвижване, извършване на демонтаж, монтаж, центровки и регулировки, контолно-диагностични операции, техническо обслужване, ремонт и безопасна експлоатация на електрически автомобили и автомобили с хибридна технология (термичен и електрически двигател).

Учениците, приети в новата специалност, ще изучават усилено английски език, който ще им бъде необходим за работа с най-новите технологии в сектора. Учебният процес ще се отличава с ускорено изучаване на английски език, отговарящо на необходимостта за работа в областта на високотехнологичната автомобилна индустрия.

За учителите, които ще преподават по специалните предмети, се предвижда повишаване на квалификацията чрез обучение от Индустриален клъстер електромобили - ИКЕМ. Чрез Секторния съвет за електрическа мобилност към МОН, ИКЕМ ще подпомага процеса по интегриране на образователни програми по електрическа мобилност, енергийна и киберсигурност, чрез разработка на учебно съдържание и образователни модели.

Завършилите успешно пълния курс на обучение ще получат свидетелство за професионална квалификация и свидетелство за управление на МПС категория „В“ и умения за придобиване на „С“ категория.

Приемът се извършва след завършен 7-ми клас като подаването на документи за участие в I-вия етап на класиране ще бъде от 3 до 5 юли.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки