Железници пръскат с хербициди покрай жп линиите, може би тровят пчелите


Железници пръскат с хербициди покрай жп линиите, може би тровят пчелите
Снимка: Stroiteli-bg.com
16 Май 2019, Четвъртък


Това алармират от Асоциация на българските села

Автор: Десант

През последните месеци все по-често се появяват информации за измирането на десетки хиляди пчелни семейства в цяла България.

Неотдавна пчелари от Плевенско организираха протест срещу зърнопроизводители и арендатори, които не спазват наредбите и пръскат с канцерогенния глифозат, но не само без да предупреждават, но и използвайки опасни контрабандни препарати - внос от Китай и Турция, припомня selo.bg.

По информация на Асоциация на българските села обаче, не само зърнопроизводителите носят вината за избиването на пчелните популации. Държавните железници пръскат на практика почти всички жп линии в цялата страна с тотален хербицид, който да премахва плевелите на разстояние по 6 метра от двете страни на релсите. Това изключително голямо разстояние не е нужно и не представлява проблем за железопътната техника.

ЖП релсите в цяла България, където има постоянен трафик на влакове нямат нужда от обработка с тотални хербициди, защото растенията плевелите загиват от самосебе си при движението на жп локомотивите и вагоните.

Само преди броени дни - на 13 май, изтече срока на поредната обществена поръчка, обявена от  „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД”за извършване на дезинфекция, дезинсекция и дератизация на сгради, открити площи, пътнически вагони, дизелови мотрисни влакове и електрически мотрисни влакове.

Дали при тези „дезинфекция, дезинсекция и дератизация" ще се използват препарати, които ще навредят на пчелите, не е известно. Но е много вероятно да няма никакъв контрол върху използваните химикали, тъй като никъде в обявлението за обществената поръчка не се посочва какви средства са недопустими да бъдат използвани при третирането. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки