Ще се гради тунел под плавателния канал в Белослав


Ще се гради тунел под плавателния канал в Белослав
Снимка: Chernomore.bg
16 Май 2019, Четвъртък


Това ще бъде първото подобно съоръжение у нас

Автор: Десант

Под плавателния канал в Белослав да бъде изграден тунел. По тази амбициозна идея Община Белослав работи активно от известно време, като изграждането на подземното съоръжение  е напълно реалистично да се случи в следващите години. Това разкри пред Дарик кметът на Белослав инж. Деян Иванов.

Ако бъде направен, тунелът под фериботната линия би бил първото подобно съоръжение у нас. Според инж. Иванов, подобни тунели има под река Темза в Лондон.

Бъдещият тунел в Белослав ще бъде с дължина от около 2 км. Предвижда се да минава под най-тесния участък на канала, където разстоянието между бреговете е 720 метра.  Входовете към подземното съоръжение ще са на по около 700 метра от водата, като няма да се налага отчуждаване на имоти, обясни белославският кмет.

Тунелът ще минава на минимум 6-7 метра от дъното на канала Варна-Девня, който е дълбок 12.5 метра. Ще е с височина около 7 метра и почти толкова ширина, като пътят ще разполага с 2 ленти. Предвижда се да има осигурителна тръба, която ще се използва при аварийни ситуации, каза още инж. Иванов, който е дипломиран специалист по „Експлоатация на пристанища и флота".

През юли тази година се очаква да завърши предпроектното проучване за тунела. След това може да започне и проектирането. Все още не може да се каже кога може да започне реалното строителство и колко точно би струвало.

Проучването на кметската администрация в Белослав започва преди повече от 3 години, предвид нуждата от нова връзка между двата бряга в Белослав, който е разделен на две от плавателния канал Варна – Девня. Разгледани са били и два варианта за изграждане на мост над канала. Подобни съоръжения обаче биха стрували доста повече от прокопаване тунел. При спазване на изискванията за наклон, при 700-800 метра ширина в най-тясната част на канала мостът над него би трябвало да е с размерите на Аспаруховия. Повдигащ се мост също не е удачен вариант, тъй като при сегашния корабен трафик в канала би трябвало да стои вдигнат за около 8 часа сумарно на ден. 

Годишната издръжка на фериботната линия в Белослав е 1,4 милиона лева, като с всяка изминала година се увеличава.  При наличие на тунел курсовете на ферибота, които сега са през 10 минути, ще бъдат разредени. Плаващата платформа ще служи и като резервен вариант при аварийна ситуация в тунела. Годишно фериботът в Белослав превозва около половин милион коли и около 130 хиляди пътници.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки