„Вносни" египетски лешояди ще летят в небето на Източните Родопи


„Вносни" египетски лешояди ще летят в небето на Източните Родопи
Снимки: LifeNeophron.eu
16 Май 2019, Четвъртък


Птиците идват у нас от зоопарковете в Злин, Шонбрун и Йерез

Автор: Десант

Три млади египетски лешояда от зоопарковете в Злин, Шонбрун и Йерез скоро ще могат да летят свободно в небето на Източните Родопи. Малко повече от два месеца те са прекарали в специална адаптационна волиера.

Птиците са маркирани с GPS-GSM предаватели, чрез които експертите ще следят тяхното поведение в природата и адаптацията им.



Трите лешояда са излюпени миналата година и са част от експериментална дейност, която има за цел да намери най-добрия подход за освобождаване на птици с цел възстановяване на популацията на вида на Балканите.

Птиците са освободени по един от трите подхода, възприети за тестване в рамките на програмата за възстановяване на вида - забавено освобождаване. При този метод младите птици се задържат за около 8 месеца след излюпванe и след това се настаняват в адаптационна волиера сред дивата природа.

Счита се, че освобождаването им през следващ сезон ще им помогне с по-добрата адаптация и ще им осигури достатъчно опит и време, за да могат да се справят с първата си миграция – най-смъртоносното предизвикателство за младите египетски лешояди от Балканите.

Методът за пръв път се приложи у нас миналата пролет, когато чрез същата адаптационна волиера бяха освободени четири млади птици. Благодарение на предавателите, екипът на LIFE проектa „Нова надежда за египетския лешояд“ успя да проследи адаптацията и миграцията им. 

Това лято отново ще бъдат приложени и другите два метода за подсилване на вида на Балканите - осиновяване от диви приемни родители и изкуствено гнездо (хак).


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки