Вадят за Нощта на музеите новите постъпления във фонда на РИМ – Видин


Вадят за Нощта на музеите новите постъпления във фонда на РИМ – Видин
16 Май 2019, Четвъртък


Акцент в експозиция са артефактите, открити по време на археологическите проучвания както в дунавския град, така и в селата Майор Узуново, Балей и Арчар

Автор: Десант

Археологическа изложба с най-интересните нови постъпления във фонда на Регионален исторически музей – Видин ще бъде открита в навечерието на Международния ден на музеите 18 май.

Акцент в експозиция са артефактите, открити по време на археологическите проучвания както в дунавския град, така и в селата Майор Узуново, Балей и Арчар.

Проучванията на некропола от бронзовата епоха в с.Балей и на античния град Рациария край с. Арчар се осъществяват ежегодно, но за пръв път от години, през Сезон' 2018 археолозите работиха на два обекта на територията на общината – във Видин и в с. Майор Узуново.

С подкрепата на Община Видин и с доброволческия труд на археологическия екип и ученици от ПМГ „Екзарх Антим Първи” бяха възобновени разкопките на кула №8 от римската крепост „Бонония”, а с финансиране от Министерство на културата бяха извършени проучванията на раннонеолитно селище край с. Майор Узуново.

Експозицията е подредена в музей „Конака”, а официалното й откриване ще е на 17 май, петък, от 17,00 ч.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки