Българите живеят почти до 30-годишна възраст с родителите си


Българите живеят почти до 30-годишна възраст с родителите си
Снимката е илюстративна
15 Май 2019, Сряда


Вижте какво още показва статистиката на Евростат

Автор: Десант

България е една от страните, в които младежите най-късно се еманципират от семейното гнездо, показват данни на Европейската статистическа служба Евростат.

Според данните за 2017 г., младите българи живеят с родителите си средно до 29,6 години. По този показател страната ни се нарежда на пето място в ЕС.

На първа позиция е Хърватия, където младежите се изнасят от вкъщи най-късно - на почти 32-годишна възраст. След това са словаците, които седят при мама и тате до 31-годишна възраст. Младите малтийци се изнасят на 30,7 години, а италианците около 30-те години.

След България е на 5-а позиция се нареждат Испания (29,5 години), Гърция (29,3 години), Португалия (28,9 години).

На обратния полюс са младите шведи, които най-бързо напускат бащиното огнище - средно на 18,5 години. След това се нарежда Люксембург, където младежите стават самостоятелни на 20 години, Дания - на 21 години и Финландия - на 22 години. Прави впечатление, че в топ 4 страните по този показател 3 са държави членки на ЕС от Северна Европа.

Общо за ЕС данните показват, че повече от 35% от мъжете на възраст между 25 и 34 години живеят при родителите си към 2017 г. Във същия годишен диапазон този процент при жените е значително по-нисък - 21,7%.

Общо делът на младежите от 25 до 34 години, които не са напуснали фамилното си гнездо, е 46,2%. За сравнение средно в ЕС този процент е 28,2.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки