Вицепремиери на България и Украйна проведоха разговори в Киев


Вицепремиери на България и Украйна проведоха разговори в Киев
Снимка: Пресцентър на МС
14 Май 2019, Вторник


Марияна Николова и Степан Кубив договориха възстановяването на работата на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество между двете страни и откриха паметна плоча

Автор: Десант

За възобновяване на работата на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество се договориха вицепремиерите на България и Украйна Марияна Николова и Степан Кубив по време на разговорите им в Киев.

Двамата обсъдиха възможността в началото на юли в Одеса да се състои работна среща, която да определи приоритетните области в дневния ред на 7-ото заседание на Междуправителствената комисия.

Българският заместник министър-председател по икономическа и демографска политика предложи заседанието на комисията, която не се е събирала от 9 години,  да се проведе още през есента.

Вицеприемер Николова, която е на официално посещение в Украйна, изрази очакванията на българската страна да бъдат спазени постигнатите договорености за запазване на Болградския регион в настоящите му административни граници.

Първият вицепремиер и министър на икономическото развитие и търговията на Украйна Степан Кубив предложи в работата на Междуправителствената комисия по икономическо сътрудничество да бъдат включени за обсъждане въпроси от икономическата, тарифната, образователната и военната сфера.

Той настоя също така да се обърне специално внимание на децентрализацията на Украйна чрез по-задълбочени контакти между българските общини и тези на Одеска, Николаевска и Запорожка област.

Николова благодари на своя колега Степан Кубив за постигнатата договореност експертната група на Министерството на образованието на Украйна да съгласува с българските си колеги текстовете по новия Протокол за сътрудничество и обмен между министерствата на образованието и науката.

„Това е необходимо за въвеждането на ясни правила за преподаване и изучаване на български език в украинските държавни училища.“, заяви вицепремиерът Николова. „Разчитам, че ще бъдат спазени договореностите между двете страни за осигуряване на сграда за училище с разширено изучаване на български език в Одеса“, отбеляза заместник министър-председателят и призова украинската страна да ускори финализирането на процедурата.

На официална церемония в Националната музикална академия на Украйна „П. И. Чайковски“, Николова и Кубив откриха мемориална плоча по случай 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки