Кокони и франтове вадят на показ в Шумен стари шапки и капели


Кокони и франтове вадят на показ в Шумен стари шапки и капели
Снимка: Архив „Десант"
14 Май 2019, Вторник


Гост на „Капелатите преживявания“ ще е дъщерята на придворния шапкар на цар Борис III Стефанка Станчева

Автор: Десант

Под надслов „Везувий или как вулканът стана символ на шапката“ шуменското общинско предприятие „Туризъм, публични прояви и атракции” организира „Капелати преживявания“, в които на фокус ще са шапките и историята на шапкарството в Града под Илчов баир.

Поканата на организаторите е отправена към „кокони и франтове, нагиздили глави помъдрели с шапки старинни и капели“, които да се съберат на 17 май от 17 до 19 ч. в двора на Среброва къща на ул. „Цар Освободител“ № 156. Компания на соарето ще им прави дъщерята на придворния шапкар на цар Борис III Стефанка Станчева.

Приканват се присъстващите да изровят от семейния си гардероб и нафталина старите шапки и във вихъра на шуменския „Везувий“ да запечатат на кадро „капелатия“ спомен, като ще имат възможност и да разкажат историята на въпросните произведения на шапкарството.

Организаторите разказват, че през първите десетилетия на ХХ век шуменци от заможните фамилии  обръщали все по-голямо внимание на навлизащата  европейска мода.  Гардеробът им се състоял от  облекло с различно предназначение - за гости, за разходка в парка, за обяд, за вечеря и за танци, като задължителен атрибут в него бил шапката. Модните тенденции навлизат в града под Илчов баир чрез чуждоземски списания.

Дамските шапки, изработвани с вдъхновение и големи усилия, представлявали малки произведения на изкуството. С големи периферии като камбана, тюрбани или барети те били измайсторявани ръчно от слама или филц, декорирани с пера, пандели, брошки  и цветя.

При мъжете шапките били признак на обществено положение. Хората от висшето общество носели цилиндри. Търговците и занаятчиите пък - бомбета или шапки от филц тип „Борсалино” през зимата и „Гарсонетки” през лятото. А работниците и селяните нахлузвали каскети.


В категории: Традиции , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки