Фиданка от поколението на Стария бряст в Сливен бе посадена в Свежен


Фиданка от поколението на Стария бряст в Сливен бе посадена в Свежен
Снимки: СКАТ тв
13 Май 2019, Понеделник


В селото от години се провеждат чествания по повод подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Автор: Десант

В чест на Деня на Хаджи Димитър дръвче, пораснало от семка на символа на Сливен - Стария бряст, бе извадено по искане на НФСБ и със съдействието на общината и връчено на краеведа Иван Муевски.



Наследникът на изсъхналия Стар бряст вече е засаден в Свежен, община Брезово, където от години се провеждат чествания по повод подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Според една от версиите, лобното място на войводата Хаджи Димитър е на връх Кадрафил, който се намира над селото. Той бил пренесен там от трима негови четници, след което местни овчари се грижили за раните му, но в началото на август 1868 г. състоянието му се влошило и той починал от раните си, след което бил погребан на върха.

През 1880 г. костите му са извадени и пренесени в селото и с църковен ритуал са препогребани в двора на свеженската църква „Св. св. Петър и Павел“, за което днес свидетелства поставената там паметна плоча. По-късно те са предадени на майката на славния войвода - баба Марина, която  разпознала черепа по избития зъб и потвърдила, че това наистина са тленните останки на Хаджи Димитър. Тя ги отнесла в Сливен, където били препогребани до абсидата на църквата „Свети Николай“ в родния квартал на войводата Клуцохлор.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки