Празникът на зелениката предлага живописни преходи из Странджа


Празникът на зелениката предлага живописни преходи из Странджа
Снимка: Фейсбук
10 Май 2019, Петък


Домакин тази година е село Кости

Автор: Десант

В предстоящите почивни дни Странджа ще предложи гостоприемството си на традиционния Празник на зелениката. Тази година негов домакин е село Кости. 

Участниците в събитието ще имат възможност да избират между няколко живописни туристически преходи по различни маршрути с различно ниво на трудност.

Един от кръговите преходи, дълъг 9 км, е с. Кости – манастирче „Св. Марина" – кулите в местността Балабана – местност Живият огън – въженият мост – с. Кости. 

За него се тръгва от мегдана на село Кости и върви на запад през големия мост над река Велека, след което продължава в долината на реката още около 500 м до стария селскостопански двор на селото. Оттам пътят продължава на югозапад-юг, и след още около 2 км отдясно на пътя се намира манастирчето (параклиса) на св. Марина - една от четирите светоци в Странджа.

След манастирчето се продължава пак на юг по стария асфалтов път, като на места може да бъде наблюдавана растящата около него странджанска зеленика. На около 4-я км от селото, маршрутът напуска асфалтовия път и завива на запад (наляво) по коларски път през гората (предимно дъбова, на места с насаждения от черен бор), като се насочва по билото към местността Балабана.

По протежение на пътя могат да бъдат наблюдавани терциерните реликти странджанско бясно дърво (Daphne pontica) и зеленика. След около километър, малко преди достигането на кулите на мобилните оператори, коларският път завива на запад (наляво) и първо през дъбови, а след това и през букови гори, се спуска към местността Живият огън. Тук е построена дървена постройка – заслон, в живописната околност на варовикови бигорни скали с малка пещера и стъпаловидния водопад на Яневският дол.

В тази местност расте и едно от най-забележителните със своята големина дървета от реликтния вид странджански дъб, лъжник (Quercus hartwissiana). От местността Живият огън маршрутът завива на юг (надясно) и продължава по стабилизирания път, следващ течението на река Велека и лъките край нея. След по-малко от километър се достига до отклонението за въжения мост на с. Кости, откъдето маршрутът се връща в селото.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки