Изложба представя в Казанлък жените в историята на БАН


Изложба представя в Казанлък жените в историята на БАН
Снимка: zakazanlak.bg
10 Май 2019, Петък


По данни на ЮНЕСКО 28% от изследователите в света са представителки на нежния пол

Автор: Десант

Документална изложба „Жените в историята на Българската академия на науките" бе открита в Казанлък. Тя е подготвена от Научния архив на БАН и е част от проекта, подкрепен от световната организация ЮНЕСКО, по който бе издаден енциклопедичният справочник „Жените в историята на Българската академия на науките”, информира zakazanlak.bg.

Документалната експозиция представя част от жените учени, които присъстват в уникалния справочник. Казанлък е един от първите градове в България, в които се експонира изложбата - тя е разположена в Музея на розата в града и може да бъде разгледана безплатно до 14 юни.

Справочникът „Жените в историята на академичната наука в България. Хабилитираните жени в БАН“ събира автентични документи и информация за 952 жени учени от Българската академия на науките. Близо 70 от тях са представени в документалната изложба, която показва важни и малко известни документи от служебните архиви и личните архивни фондове, както и богат фотоматериал за жените учени.

Експозицията, разположена върху 19 пана, прави ретроспекция на темата за жените и мястото, което те заемат в създаването, развитието и утвърждаването на Българската академия на науките и нейните академични звена.

Сред подбраните документи за създаването на Българското книжовно дружество през 1869 г. в Браила присъства името на Варвара Хадживелева, която е отстъпила дома си за провеждане на учредителното събрание за създаване на бъдещата Академия на науките. Вера Иванова – Мавродинова, Екатерина Бобчева, Иванка Трифонова, Нона Консулова, Рада Киркович, Дона Каранджулова – това са жени учителки и общественички, дарили средства за закупуване на книги, за учредяване на награди и други дейности в първите години от сформирането и утвърждаването на Българската академия на науките.

В изложбата присъстват изявени жени учени, доказани специалисти в областите химия, физика, биология, генетика, космическите науки, литература и изкуство, с техния огромен принос в изследователската работа и науката.

Тук има информация за Румяна Георгиева, първата жена член-кореспондент на България, което се случва през 1952 г. Тя е номинирана за академик през 1961 г. През 80-те години на ХХ век БАН избира и първите жени за свои чуждестранни член-кореспонденти със заслуги за развитието на българската наука.

„Към ЮНЕСКО работи единствената програма за жените в науката и тя обърна специално внимание на българските жени учени”, каза по време на откриването на изложбата инж. Владимир Чучумишев, координатор на Регионалния академичен център в Казанлък, ръководител на отдел „Техническо развитие” в „Арсенал” АД, общински съветник от „Експерти за Казанлък” и заместник-председател на Общинския съвет. РАЦ-Казанлък е организатор на изложбата. Той подчерта, че тя е посветена на 150-годишнината на Българската академия на науките.

Интересът към жените учени в България е определен от факта, че нашата страна е на първите места места по брой на жените учени в различните институти в Европа. Те имат значителен принос в много области на науката и културата - медицина, генетика, химия, физика, биология, музика, литература.

Актуалните данни на ЮНЕСКО сочат, че 28% от изследователите в света са жени и само 3% от научните нобелови награди са били присъждани на жени.

Ето защо програмата за жените в науката на световната организация следва девиза: „Светът се нуждае от наука, а науката се нуждае от жени”. Справочникът и документалната изложба са своеобразен жест към тези представителки на нежния пол, посветили се на научните изследвания, които са в основата на развитието на човечеството.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки