„Дни на предците” връща старопрестолна Плиска в Средновековието


„Дни на предците” връща старопрестолна Плиска в Средновековието
10 Май 2019, Петък


До източната порта на стария град участниците ще покажат бита и традициите на старите българи и сродни нам култури от онази далечна епоха

Автор: Десант

От 31 май до 2 юни в старопрестолна Плиска ще се проведе осмото поредно издание на „Дни на предците”.

Съборът фестивал на средновековния бит и култура се провежда и организира от „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол” – Варна, Регионален исторически музей – Шумен, Националния историко-археологически резерват „Плиска” и Община Каспичан.

Събитието включва изяви на клубове за исторически възстановки, конни клубове, реконструктори, археолози, изпълнители на автентичен и старовремски фолклор, майстори на старинни занаяти, от страната и чужбина, с цел всички те да покажат бита и традициите на старите българи и сродни нам култури от ранното и късно средновековие.

Акценти на фестивала са воинските умения и бойни практики от средновековието, възпроизведени от гърба на коня и в пеши битки, конна езда и използването й при пресъздаването на различни исторически периоди, както и използването на конете в днешни дни - традициите, останали живи в спорта и пресъздадени от наследниците на нашите предци.

За провеждане на събитието бе отреден терен в НИАР „Плиска” до източната порта на стария град. Обикновено то се посещава от 6000 до 9000 души всяка година.Вижте подробности за програмата ТУК


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки