Гаф на Фандъкова: Столичната кметица смята, че поетът Атанас Далчев е... скулптор


Гаф на Фандъкова: Столичната кметица смята, че поетът Атанас Далчев е... скулптор
09 Май 2019, Четвъртък


Според нея той е авторът на прочутата скулптурна група „Ослепените Самуилови воини" в градината зад Военния клуб в София

Автор: Десант

Тежък гаф допусна пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, докато правеше специално изявление на 8 май по повод предстоящия ремонт с европейско финансиране на знаковия площад "Св. Александър Невски" и на пространството край патриаршеската катедрала, констатират от Сдружение „Зограф”.

Докато обясняваше пред камерите и микрофоните, че е успяла да промени спечелилия конкурса проект на архитектурното студио, в резултат на което в зоната няма да се преместват паметници, тя съобщи, и то нееднократно, че автор на скулптурната група "Самуилови войници"е Атанас Далчев (!), който всъщност е един прекрасен български поет и великолепен преводач, отбелязват от гражданското сдружение.

Любопитното изявление на софийския кмет, в което тя „приписва“ авторството на тази забележителна скулптура на видния български поет Атанас Далчев, беше своевременно отразено от медиите, в това число и от журналисти от БНР например.

Може да „похвалим“ и държавната Българска телеграфна агенция - тя пусна на сайта си информацията „Гранитните павета в зоната на площад "Св. Александър Невски" се запазват“, в която пише дословно следното: „Запазва се и архитектурната фигура на Атанас Далчев и всички паметници в тази зона“, заяви столичният кмет“.

Разбира се, не се сърдим на г-жа Фандъкова за допуснатата грешка, никой не е безгрешен, още повече, че преди време и тогавашната министърка на културата Нина Чилова най-изненадващо заяви, че Музикалният театър в София се казва „Стефан Софиянски“ (!), припомнят от „Сдружение Зограф“.

да не се стигне обаче до въпросния неприятен гаф, пресцентърът на Фандъкова можеше и бе длъжен да я „подготви“ предварително с информация кой е и какви са заслугите на световноизвестния български скулптор проф. Любомир Далчев, който е истинският създател на "Ослепени Самуилови воини" зад Военния клуб, но очевидно за чиновничките в пиар отдела на кметството това е трудна, непосилна задача, допълват от „Сдружение Зограф“.

Редно е все пак да благодарим на г-жа Фандъкова, че тя се ангажира с обещание да запази историческите павета в сакралното пространство край "Св. Ал. Невски", както и сегашната настилка в подхода към катедралата по знаковата улица “Оборище“ в частта й от ул. “Г. С. Раковски“, водеща към Паметника на Незнайния войн и към централния вход на храма, въпреки че спечелилият конкурса проект предвиждаше подмяна на паважа по тази улица, изтъкват от „Зограф“.


В категории: Новини

6
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
6
вметка
10.05.2019 04:01:38
0
0
Връщали Милен Цветков - "демократи за българия". медиапул... Хубаво, добронамерен. Обаче. Милен Цветков - сериозен ли е като води тези минути??? въобще не. Ето пак завръзка, културен профил - не е сериозен. В този материал/статия - има повече шоу! отколкото хиляди предавания!!!!
5
И???
10.05.2019 03:41:44
0
0
Демокрацията - това е Малък и Среден Бизнес. Това е Демокрацията. Ако няма - няма Демокрация. При големия - нещата са със други взаимозависимости, рискове монополи, не знам какво... Тука вече - и статистики, българия и европа, заети, обороти ??? И????
4
памет
10.05.2019 03:09:25
0
0
"час-пром" - е за "частна промишленост". мисля, че се разбира. Понеже се вижда, че "зад" вестника стоят изключителни професионалисти, подбора на снимки, колажи също е изключително издържан. Имаше пак за този площад, да се обновява нещо - на снимката сменени паветата с огромни плочи....няма нито един коментар, не е приятно или обичано мястото.... Но това място, както го знаеме, с тази алея, прилича точно на Ларгото, като "архитектура". Тоталитарното.... Заслугата е на подбора на снимките.... и малко текст.....И то какъв!!! И понеже толкова нищо не знаеме - спирам до тука. За архитектурата - поне тя се вижда..... Пък вече другата информация - какви конкурси, нещо някой чул ли е, обявено ли е ???? Колко неща валят...писани, ненаписани, лъжливи, само преразказани, един въпрос да се изясни това, онова... Поне тука, в случая снимката/архитектурата - лъжливите новини са очевидно лъжливи. Та няма да се чудиш - така ли е или не! Пък какво да напишеш, пък какво да коментираш.... Малък и Среден Бизнес? Има ли??? само на хартия....нещо някой казва, че има.... Може и да е "опашката" на крушката/час-прома... малкият и среден бизнес - не е защитено в законодателството да съществува.....Може ли търговският персонал - непрекъснато да го въртят или сменят? И срещу клиентите....Ако това/магазинчето, месарницата, ресторанта, сервиза за компютри, магазин за врати.... и т.н. е действително на някого? Защото това- занаятчийското е защитено - колко процента от съответната дейност се изрбатва на място!!!! Следват данъчни облекчения... Преценили са - че това е важно за града.... И като влезеш - никой не е сърдит! а тука деградацията? деградацията е всъщност омраза....Почват да се променят нещата, със забележките. но какво - да сме наказани да се караш/коментираш. Идват си нещата на мястото - ама Труд и разбира се добросъвестност...??? И защита на потребителя и данни... Ракиджийте, казаните - ясно. Беше останало нещо - някаква хлебарница, избрана/останала сграда, атмосфера... виенски кифлички. По-различно, уютно, дружелюбно. Сега някъде в огромната площ, нещо "останало". С персонал-нещо се прави, много подходящо. (ако беше мсп - агенциите за персонал???) И за нищо, нищо - нямаш, нямаме памет. После да го напишеш, кажеш, обмислиш или изсмучеш от пръстите... Събереш хиляди фрагменти, възстановиш смисъл...Без памет... А като имаш - омраза!!!! А другите държави, градове - с желание се върнаха (не ги знаем през комунизма) към тези традиции... толкова дълга и заплетена всичката история. Толкова трудна мисъл... Не да ти донесат "документи", "анализи"....Готово. Тази по-сложна работа.... Като някакви археолози на изчезнала, разрушена, неизвестна памет!!! Само за 50 години!!!! и никаква подготовка, и археолози и всичко - ама те предварително имат исторически данни, факти, литература...
3
още нещо
09.05.2019 20:37:23
0
0
И със Самуил - сложено нещо... Чисто пропагандни неща.... Историята си е история... Вместо реално да се работи - тука няма да знаете, там няма да знаете..., нито питате, нито нищо... Камо ли ние да работиме по проблеми. Сега ще ви създадеме още.... как така - аз ще работя!!!! Къде има такова нещо в България!!!! Само - като се докопам до работа/пост - става час-пром работата. Ме научават на народен език.... всичката пропаганда, всичките смърти ще ви ги измисля.... точно така е.
2
нещо остава
09.05.2019 20:28:05
0
0
А и Далчев е писал за смъртта...творчество посветено. Обаче в България се внася , какво точно, обаче те са в някакви символики. Не мисля, че това се разбира тука.... ???? доколкото имаме идея. Но са странни нещата... затова нещо остава
1
старото е по-хубаво...
09.05.2019 20:16:36
0
0
(Абе май) Целият е ре-конфигуриран - как да каже човек... Доста обширно пространство... е ре-конфигурирано. Или заминало.... Ако си мислите, че е хубаво сегашното??? Старото е много, много по-хубаво............. (Не се говори така.. -абе май- Обаче???) И тогава и катедларата стои по друг начин... Трябва автентични снимки....
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки