Калните бани и лугата на бургаските солници вече ще са с платен вход


Калните бани и лугата на бургаските солници вече ще са с платен вход
Снимка: alexs.blog.bg
08 Май 2019, Сряда


Собствениците на „Черноморски солници” АД все още не са взели окончателно решение каква такса за вход да наложат, но се обсъждала цена от 2 лева

Автор: Десант

Калните бани и лугата на Бургас ще са платени, съобщава Флагман.бг. Новината е потвърдил Деян Томов, главен технолог в „Черноморски солници” Бургас.  Басейните с лечебната кал и луга са в активите на предприятието.

Заради високото съдържание на сол, дървените скари в района бяха проядени и реално нямаше безопасен и сигурен достъп до една от калните бани, а от лечебните свойства много често се възползват лица с двигателни проблеми. От началото на май започна мащабна реконструкция, която напълни ще преобрази целия район. Очаква се ремонтите да приключат в първата половина на юни.

„По-добрите условия изискват и налагането на символична такса. До този момент ние ремонтирахме за наша сметка помпите и инфраструктурата. Не искаме да забогатяваме, а да получим адекватни приходи на инвестициите, които правим, за да поддържаме басейните”, казва пред Флагман.бг Деян Томов.

Той уточнява, че собствениците на „Черноморски солници” АД все още не са взели окончателно решение каква такса за вход да наложат, но се обсъждала цена от 2 лева.

Освен достъпът до басейните и нови алеи, щяло да има още душове и тоалетни. Изчисленията показали, че с минималната цена на билета дружеството можело да подобрява условията, подчерта Томов.

Няма официални данни колко човека дневно се лекуват с кал и луга в Бургас, но според наблюдения на „Черноморски солници” АД имало дни, в които се стичали по 4-5 хиляди души.

Флагман.бг припомня, че Бургаските солници бяха приватизирани през 1996 година, при кабинета на Жан Виденов. Със съдействието на тогавашното Министерство на промишлеността  предприятието се приватизира от Манол Велев за смешната сума от 80 млн. лева.

При управлението на Иван Костов държавата атакува сделката и Върховният касационен съд (ВКС) я отмени и върна статута на дружеството. През 2000 година Солниците бяха приватизирани за втори път, този път от дружеството „Булсол”, което според публикации в пресата, е свързан с „Мултигруп”.

„Булсол” плати за активите на Солниците над 2 млн.долара, което бе доста сериозна сума за онези времена, но и активите на предприятието си заслужаваха, защото бяха монополисти на пазара.

През 2005 година последва нова смяна на собствеността - пловдивският бизнесмен Николай Пиронков закупи активите на Бургаските солници от „Булсол” и до настоящия момент управлява предприятието. 

Преди 10-ина години Община Бургас имаше амбициозните планове да отвори парк „Езеро” към басейните с кал и луга. Това бе една от концепциите за развитието на тази градска зона, но идеята така и не беше осъществена, първо защото Солниците вдигнаха бариерата и допуснаха гражданите до калта и лугата, а второ – трябваше да се вкара автомобилният трафик в сърцето на парка.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки