Как да се защитим в случаи на гръмотевични бури


Как да се защитим в случаи на гръмотевични бури
07 Май 2019, Вторник


Вижте съветите на специалистите какво да правим в различните ситуации

Автор: Десант

Как можем да защитим себе си и своите домове в случаи на гръмотевични бури през пролетта и лятото - полезни и практични съвети за безопасност през летния сезон разпространиха от ЕВН България. Ето какво съветват специалистите:

Ако се намирате в дома или на работното място:
- изключете от контакта електрическите уреди, които най-много се влияят от външно пренапрежение - телевизор, компютър, климатик, CD и DVD, електрически уреди.
- с цел защита на сградата от пряко попадане на мълнии може да изградите мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде  заземена съгласно изискванията и периодично проверявана.
- за защита на домакинските уреди и вътрешната електрическа инсталация е препоръчително да има монтирана катодна защита в ел. табло на сградата или устройства като UPS, протектори и разклонители с предпазител и/или катоден отвод.

Ако се намирате на открито, сред природата и ви настигне или приближава гръмотевична буря:
- по възможност отдалечете се от електропроводи
- не хващайте/не докосвайте метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения

При къмпингуване:
- ако вашата каравана или палатка влезе в контакт със скъсан или повреден електрически проводник или се намира в близост до повредения електропровод, незабавно се отдалечете и останете на безопасно място до пристигане на аварийна група на EVN България.
- ако проводникът е паднал на земята, не го докосвайте! Имайте предвид, че по него е възможно да има напрежение. Стойте далеч – минимум на 8 метра разстояние от проводника!


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки